Društvo

Gardisti po dizajnu Anastazije Miranović

Gardisti Vojske Crne Gore uskoro će dobiti nove uniforme, po idejnom rješenju istoričarke umjetnosti iz Bara Anastazije Miranović, čiji je rad pobijedio na konkursu Ministarstva odbrane.
Gardisti po dizajnu Anastazije Miranović
Portal AnalitikaIzvor

Kako je istakla, inspiracija joj je bila tradicionalna crnogorska muška nošnja, posebno džamadan, “izuzetno elegantan i dekorativni dio odjeće”.

“Njegova primjena u elementima kroja i kopčanja ‘na preklop’ bila mi je polazište za vojničku bluzu paradne uniforme Počasne garde Vojske Crne Gore. Takođe, treba uzeti u obzir da i paradna uniforma mora biti praktična za nošenje i upotrebu, pa je i to uslovljavalo određena rješenja. Naravno, uslovi konkursa su podrazumijevali i određene boje, neke uobičajene vojničke elemente i detalje”, kazala je Miranović za “Partner”.

Nova uniforma gardista imaće crvenu bluzu, plave jahaće pantalone, jahaće čizme i crnogorsku kapu sa peruškom.
Bluza je sa desnim kosim kopčanjem i predstavlja kombinaciju stare oficirske gardijske bluze, sa ukrasima koji porijeklo vuku sa džamadana. Vez je izveden na gornjoj ivici preklopa, a na okovratniku i manžetnama su našiveni zlatni gajtani. Košulja je sa podignutim okovratnikom, kao logično rješenje za korišćenje u kombinaciji sa bluzom. Kapa je standardna narodna crnogorska, sa grbom na tepelaku (ponuđen je model i bez grba), oznakom garde i peruškom. Sugestija autora je da se peruške po potrebi mogu skidati.

Jahačke pantalone su sa tankom zlatnom ivicom – egalizirom. Jahačke čizme su jednostavnog kroja, bez ukrasnih elemenata, slično modelu koji su nosili crnogorski oficiri i kralj Nikola, samo bez mamuza koje su tada bile obavezan detalj. Uniforma za članove vojnog orkestra se razlikuje po tome što oni umjesto jahaćih čizama i jahaćih pantalona imaju cipele i klasične pantalone.

Osnovni kriterijumi pri odabiru idejnog rješenja za uniformu počasne garde Vojske Crne Gore bili su funkcionalnost uniforme i njen estetski kvalitet, ali i posjedovanje elemanata vojne i crnogorske narodne tradicije.

“Nadam se da ću potpun osjećaj imati 21. maja, prilikom proslave 10 godina od obnove nezavisnosti naše države, kada bi trebalo da ta uniforma doživi svoju premijeru”,  istakla je Miranović.

Ona je naglasila da je uniforma gardista veoma značajna, jer se na osnovu nje stiče prvi utisak o našoj zemlju tokom zvaničnih posjeta.

“Dakle, prvi utisci se stiču vizuelnim identitetom i prepoznavanjem. Zbog toga je vrlo značajno kako se predstavljamo drugima, ali i sebi. Zato je paradna unforma Počasne garde Vojske Crne Gore odraz i simbol dostojanstva, ljepote, gordosti, istorijskog identiteta, svega uzvišenog što sobom nosi naša država u svojoj istorijskoj vertikali”, objasnila je Miranović. (Partner, časopis Ministarstva odbrane)

Portal Analitika