NATO

Pejanović Đurišić: Nužno zajedničko djelovanja svih evropskih zemalja u cilju rješavanja migrantske krize

Ministar odbrane Milica Pejanović Đurišić učestvovala je na sastanku ministara odbrane, koji je u okviru inicijative Odbrambena saradnja zemalja Srednje Evrope (CEDC) održan danas u Beču.
Pejanović Đurišić: Nužno zajedničko djelovanja svih evropskih zemalja u cilju rješavanja migrantske krize
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak je organizovan radi sagledavanja aktuelne migrantske krize u ciju pronalaženja jedinstvenog pristupa njenom rješavanju. Pored ministara odbrane članica CEDC inicijative (R. Austrija, R. Češka, Mađarska, Hrvatska, Slovenija i R. Slovačka) CEDC ministarskom sastanku prisustvovali su i i ministri odbrane Srbije, Makedonije, Crne Gore i Poljske.

Pejanović Đurišić je, tom prilikom, ukazala na značaj i nužnost zajedničkog djelovanja svih evropskih zemalja u cilju sveobuhvatnog rješavanja ovog pitanja. Navela je da se ovaj izazov mora posmatrati kako kroz prizmu bezbjednosti i sigurnosti građana Evrope, tako i kroz prizmu obezbjeđivanja adekvatne humanitarne pomoći onima koji i zaista dolaze iz ratom ugroženih područja, što podrazmijeva blagovremeno djelovanje svih aktera na migrantskoj ruti.

Ona je kazala da Crna Gora, iako nije direktno pogođena prilivom migranata i izbjeglica pomno prati situaciju, redovno razmjenjuje informacije sa partnerskim zemljama i prilagođava svoje institucionalne mehanizme kako bi spremno dočekala eventualni dolazak izbjeglica i migranata na svojim granicama.

“Značajno je da svi koji su na bilo koji način pogođeni ovom krizom budu dio zajedničkog rješenja, odnosno da koordinirane aktivnosti zasnovane na partnerskom odnosu mogu jedino ići u prilog smanjenju i zasutavljanju nezakonitog priliva migranata duž balkanske rute, sprječavanju krijumčarenja ljudi i jačanju bezbjednosti svih naših građana”, kazala je ministar Pejanović Đurišić.

U svjetlu davanja doprinosa rješavanju aktuelne migrantske krize, ministri odbrane prisutnih zemalja pozdravili su usaglašavanje i usvajanje „Deklaracije o rješenjima koja jačaju upravljanje migrantskom krizom sa posebnim fokusom na zaštitu spoljnih granica Evropske unije i humanitarnu pomoć”.

Takođe, na marginama ministarskog sastanka, generalni direktor Direktorata za politiku odbrane Ivan Mašulović i austrijski brigadni general Peter Vorhofer potpisali su Plan bilateralne saradnje Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva odbrane R. Austrije za 2016. godinu, koji predstavlja osnov buduće saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane.

Pored ministra Pejanović Đurišić, u crnogorskoj delegaciji učešće su uzeli ambasador Crne Gore u Austriji Ivan Milić, generalni direktor Direktorata za politiku odbrane dr Ivan Mašulović, šef Kabineta Sanela Đozgić, izaslanik odbrane Crne Gore u Austriji general Ljubiša Jokić i pomoćnik izaslanika odbrane Vučić Bošković.

Portal Analitika