Region

Vučić: Hag zabijao eksere u kovčeg usnulog Balkana

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije poslije sjednice Vlade Srbije da se Srbija nalazi na raskrsnici.
Vučić: Hag zabijao eksere u kovčeg usnulog Balkana
Portal AnalitikaIzvor

“Srbija je na raskrsnici, političkoj i ekonomskoj, poslije godina koje su prošle u besmislenim ratovima, pljačkaškim privatizacijama, kurupcijom i višegodišnjom recesijom. Uspjeli smo da zaustavimo dalji pad zemlje, imamo izvanredne rezultate u prvom kvartalu ove godine“, rekao je Vučić.

"U prva tri mjeseca nije bilo novih zaduživanja, ali ne zbog naših izvanrednih rezultata već zbog promjena u kursu između eira i dolara, pa je tako smanjen javni dug zemlje za 316 miliona“, kaže Vučić.

Međutim, kako kaže, onda su uslijedile nove političke turbulencije pred Hagom koji završava „političku, a ne pravnu ulogu koju je imao“.

"Jedan od tri cilja bio je da dođe do pomirenja naroda na prostoru bivše Jugoslavije koja je u krvavim sukobima izgubila na desetine hiljada sinova i kćeri. Taj osnovni cilj nije ni na koji način ispunio. Sve vrijeme je zabijao eksere u kovčeg usnulog Balkana“, navodi on.

Vučić ističe da je Hag donio mnogo presuda o kojima drugi nisu govorili, kao i presude o kojima nije govoreno u Srbiji, što najbolje pokazuje sliku Haškog tribunala – "da djeluje kao politički sud, ne kao pravna institucija“.

Prema njegovim riječima, Vlada Srbije je po presudu Radovanu Karadžiću izašla sa najodgovornijim, najjasnijim i najozboljnijim odgovorom za javnost.

"Drugi u regioni i drugi zvaničnici u Evropi nisu. Rekli smo da nećemo ulaziti u sadržaj presude. Rekli smo samo jednu rečenicu, da nećemo da dozvolimo da presude iz Haga ruše Republiku Srpsku i Srbiju. To su naše zakonske i ustavne obaveze“, kaže Vučić.

On dodaje da je samo 48 sati poslije „pomiriteljske poruke u kojoj nismo napravili dramu, samo smo rekli da je Srbija važna kao država i RS kao entitet“, uslijedili su napadi na Srbiju.

On je rekao da je Srbija odgovorila na reakcije na presudu Radovana Karadžića i navela da reakcije nisu u duhu pomirenja, mira i stabilnosti na Balkanu.

“Mi smo sa tom pričom završili i dalje smo spremni da razgovaramo sa Bošnjacima i da vjerujemo u budućnost u kojoj ne smije da bude mjesta za političku, pravnu ili bilo kakvu osudu nad Srbima. Da razgovaramo kao jednaki, kao partneri, a ne kao oni koji će u narednom periodu biti kažnjeni. To ne znači da zločini treba da budu zaboravljeni, ali red je da se zna ko je iskopao oči Iliji Nikoliću, a ne da nam takvi sole pamet svakog dana“, istakao je Vučić.

Dodao je i da je nekima bilo malo i 40 godina zatvorske kazne i da je Srbija napadnuta zašto je Karadžić dobio toliku kaznu i da im ne bi bilo dovoljno ni 1.040 godina.

Osvrnuo se i na presudu Šešelju.

“Od početka je to bio nedvosmisleno politički proces i kada su ga tražili i kada su ga puštani i kada su ga ponovo tražili. Možete da zamislite kakvoj sramoti bismo bili izloženi da smo postupali po njihovim nalozima prije 25 dana kada su ga tražili nazad, a već su znali kakva će presuda da bude. Ponosan sam što je Vlada štitila zakone i dostojanstvo Republike Srbije i dostojanstvo građanina Šešelja. Nemam lični animozitet prema njemu, želim njemu i njegovoj porodici sve najbolje, imamo problem sa njegovom politikom, ne sa presudom. Suprostavićemo se njegovoj politici koja gura Srbiju u prošlost i nestabilnost, muke i probleme i ekonomske nedaće“, istakao je Vučić.

Potom je poručio građanima Srbije i Srbima gdje god živjeli da ćemo teško doživjeti da drugi poštuju naše žrtve onako kako mi imamo obavezu da poštujemo njihove žrtve.

“Sasvim sam siguran da niko neće da odgovara za ubistvo četvoro djece na Petrovačkoj cesti. Zna se da su avioni polijeteli iz Splita, niko nije odgovarao za to i dok se oni pitaju niko i neće. Treba da naučimo da naše suze imaju roditelje samo u Srbiji. To ostaje naše i pamtimo naše žrtve, ali je važno da pokažemo srpsku veličinu, da možemo i umijemo da razgovaramo sa svima“, dodao je Vučić.

„Mi hoćemo da razumijemo druge, kao što smo čekali i nadali se da će drugi čekati nas. Više to ne očekujemo. Nećemo zbog toga sebe da pravimo lošijima nego što jesmo. Za Srbiju bi bila velika opasnost ukoliko bi neodgovorne snage dobile podršku naroda. Pritom, ne pričam samo o izborima, već i o ulici“, kaže Vučić.

Prema njegovim riječima, „katastrofalno je da neki lideri vrijeđaju pripadnike manjina samo zato što pripadaju drugoj stranci“.

„I Slovak i Mađar i Rumun imaju pravo da pripadaju bilo kojoj drugoj stranci. Takve ljage sa našeg lica moramo da speremo u budućnosti“, ističe on.

Premijer Srbije je nakon toga naveo da je njegov poziv možda posljednje upozorenje građanima zato što „dobro znam koliko je nešto lako prijemčivo i koliko nešto lako i brzo može da vas skrene sa puta i odvede u ponor i ambis“.

„Da li ću da čujem od drugih ’znamo gdje si ti bio prije dvadesetak godina’... To pokazuje da i oni žive u prošlosti i ne mogu da prebace u novu brzinu“, navodi Vučić.

Kako kaže, neka ljudi razmisle da li žele da Srbija bude stabilna i sigurna ili da se vrati u vrijeme neizvjesnosti.

Govoreći o presudi Šešelju Vučić je rekao da je on tamo proveo 11 ili 12 godina i da bi bilo smiješno da on govori o odnosu Haga prema njemu pored toga.

„Da li su znali kad su izbori kad su izricali sadržaj presude... Znali su, kao i njen sadržaj“, kaže premijer.

Izvor: b92.net

Foto: independent.co.uk

Portal Analitika