Abiznis

Produžen program subvencija za struju za 27.000 potencijalnih korisnika

Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Ministarstvo finansija, u saradnji sa Elektroprivredom Crne Gore, usaglasili su se da se nastavi program subvencioniranja električne energije za dosadašnje kategorije korisnika do juna 2016. godine, navedeno je u informaciji o programu subvencioniranja računa za utrošenu električnu energiju najugroženijim kategorijama stanovništva, koju je Vlada razmatrala na jučerašnjoj sjednici.
Produžen program subvencija za struju za 27.000 potencijalnih korisnika
Portal AnalitikaIzvor

U informaciji se ističe da je Vlada od oktobra 2007. godine u kontinuitetu subvencionisala račune za utrošenu električnu energiju socijalno najugroženijim građanima: korisnicima materijalnog obezbjeđenja porodice, lične invalidnine, njege i pomoći drugog lica, smještaja u drugu porodicu i korisnike prava na materijalno obezbjeđenje boraca.

“Kako je najnovije povećanje cijena električne energije, od početka 2012. godine izazvalo veliko nezadovoljstvo u crnogorskoj javnosti, uprkos tome što je nastavljeno sa subvencioniranjem ovih kategorija, Vlada Crne Gore je donijela odluku da se potencijalni broj korisnika proširi na 25.000 korisnika (mogući broj), a samim tim je došlo do povećanog pritiska ranjivih grupa za uključivanje u program subvencija (lica s invaliditetom, invalidi rada – oko 2.000). Programom je proširen broj korisnika prava na subvencije, na način, što su uključeni korisnici subvencija i nezaposleni invalidi rada II i III kategorije i invalidna lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje. Tada su predloženi i novi uslovi za subvenciju računa za utrošenu električnu energiju ovim kategorijama i predloženo je da se način obračuna vrši do 31.12.2012. godine. Zaključkom Vlade od 10. jula 2014. godine, odlučeno je da se računi za utrošenu električnu energiju socijalno najugroženijim kategorijama subvencioniraju do maja 2014.godine i da Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Ministarstvo finansija, u saradnji

sa Elektroprivredom Crne Gore, razmotre mogućnost iznalaženja fleksibilnijeg modela primjene subvencioniranja. Shodno tome, nastavljeno je subvencioniranje na način da se račun do 60 eura subvencionira 40%, a preko 60 eura 24 eura”, navedeno je u informaciji.

Kako je precizirano, Uukupan dug prema Elektropivredi Crne Gore po osnovu subvencija za utrošenu električnu energiju zaključno sa februarom 2016.godine iznosi 1,99 milion eura.

“Dosadašnje iskustvo u sprovođenju programa subvencioniranja pokazuje da nije realno očekivati da svi potencijalni korisnici (oko 27.000 ) budu uključeni u process subvencioniranja, obzirom da je u februaru 2016. godine taj broj bio 18.955 korisnika”, konstatovano je u informaciji.  

Portal Analitika