Društvo

Vlahović: Konkretni koraci za otvaranje američkog sistema za naše naučnike i istraživače

Bilateralni susreti koje sam održala sa sekretarkom Stejt Departmenta za nauku Džudit Garber, Senior direktorkom za obrazovanje Svjetske Banke Klaudijom Kostin i potpredsjednikom Džordž Vašington Univerziteta Liom Čalupom dovešće do konkretnih koraka i otvaranja vrata američkog sistema i za crnogorsku naučnoistraživačku zajednicu, saopštila je ministarka nauke Sanja Vlahović.
Vlahović: Konkretni koraci za otvaranje američkog sistema za naše naučnike i istraživače
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, Vlahović, na poziv visokih predstavnika Svjetske Banke, boravi ove nedjelje u Vašingtonu, a ta posjeta još je jedan pokazatelj da se crnogorska nauka razvija u pravom smjeru.

Naročito značajnu podršku dobila je politika Vlade Crne Gora koja u posljednjem periodu izuzetno predano radi na uklanjanju jaza između nauke i biznisa, te stvaranju tješnje saradnje koja će dovesti do razvoja malih i srednjih preduzeća, start up i spin off kompanija koje treba da daju novi zamajac razvoju nacionalne ekonomije.

"Ta politika komercijalizacije naučnih istraživanja kroz inovativne proizvode i usluge budućnost je ne samo Crne Gore, kao jednog malog sistema, već i mnogo većih i moćnijih poput SAD", bili su jednoglasni u ocjeni svi sagovornici ministarke Vlahović.

Nakon bilateralnih susreta, održanih u predhodna dva dana, Vlahović je danas u sjedištu Svjetske Banke bila učesnik panela "Kako razmjena znanja može uticati na reformu visokog obrazovanja i nauke", u okviru konferencije Svjetske Banke o razmjeni znanja preko iskustava zemalja učesnica.

Ona je sa kolegama iz gotovo svih krajeva svijeta razmijenila iskustva i prakse, ističući na koji način je razmjena znanja i iskustava važna za Crnu Goru i kako se i koliko na tom polju djeluje.

Vlahović je akcentovala tri smjera djelovanja.

"Prvi je implementacija HERIC projekta u Crnoj Gori, koji predstavlja sublimaciju najboljih praksi prilagođenih sistemu nauke i obrazovanja u našoj zemlji, a koji bilježi izuzetne rezulatate. Drugi važan faktor predstavlja stvaranje snažne baze i mreže domaćih naučnika i istraživača, ali i njihovo otvaranje i povezivanje sa našim naučnicima i istraživačima u dijaspori radi stvaranja novih vrijednosti za matičnu zemlju. Treći pravac predstavljaju smjernice i preporuke ekspertskih misija, koje sve više postaju važan faktor podizanja kvaliteta nacionalnog sistema", navela je ona.

Panel je bio izvanredna prilika da se čuju mišljenja i aktivnosti drugih zemalja na polju reformi i toga koliko je i na kakav način razmjena znanja dala rezultate u njihovim zemljama.

Vlahović će se tokom posljednjeg dana posjete Vašingtonu sastati i sa potpredsjednikom Svjetske Banke za Evropu i Centralnu Aziju, jednim od najvažnijih top  menadžera SB Kirilom Mulerom.

Portal Analitika