Društvo

Vatrogasci traže bolji status

Više od polovine svih crnogorskih vatrogasaca protestovalo je danas ispred parlamenta, zahtijevajući da u novi zakon koji reguliše njihovu oblast uđu odredbe koje im obezbjeđuju bolji materijalni i socijalni status.
Vatrogasci traže bolji status
Portal AnalitikaIzvor

Vatrogasci koji su danas protestovali ispred zgrade crnogorske Skupštine, tvrde da su prevareni jer se odredbe Zakona o zaštiti i spašavanju, iako usaglašene tokom izrade nacrta zakona, nijesu našle u konačnom tekstu o kome će poslanici odlučivati.

Zbog toga zahtijevaju da parlament usvoji novi Zakon koji bi uključivao i odredbe koje bi im omogućile sticanje prava na punu starosnu penziju sa 55 godina, beneficiran radni staž, odnosno, dodatna četiri mjeseca na godinu, regulisanje statusa vatrogasca-spasioca nakon umanjenja ili gubitka radne sposobnosti, dodatak od 30 odsto na zaradu zbog otežanih uslova rada i opasnosti i status službenog lica.

Vatrogasci su se, nakon protestne šetnje centrom grada, postrojili prekoputa zgrade parlamenta.

Sama šetnja je protekla mirno. Vatrogasci, koje je i njihov predsjednik Sindikata prethodno upozorio da tokom skupa ne smije biti nikakvog uzvikivanja, pa čak ni pušenja, hodali su disciplinovano u koloni po dva, a saobraćajna policija im je omogućila bezbjedno kretanje sredinom ulice.

U Crnoj Gori, inače, mađu vatrogascima ima ukupno 360 operativaca koji izlaze na teren, a danas ih je ispred parlamenta bilo oko dvije stotine iz više crnogorskih gradova. Ipak ih niko nije primio na razgovor.

RSE, rtcg.me

Portal Analitika