Društvo

SAD donirale graničarima vozila i opremu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori donirala je Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) dva vozila i specijalizovanu opremu za potrebe granične policije, vrijedne 70 hiljada američkih dolara.
SAD donirale graničarima vozila i opremu
Portal AnalitikaIzvor

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Margaret En Uehara je donaciju, koja je dio Programa za kontrolu izvoza i bezbjednost granica (EXBS), uručila pomoćniku direktora Uprave policije, za sektor granične policije, Vesku Damjanoviću.

Uehara je na konferenciji za medije ukazala da su Ambasada SAD i EXBS program dugogodišnji parntneri crnogorske Uprave policije i sektora za graničnu policiju.

„Ova i podrška drugih inostranih partnera ima za cilj podizanje granične bezbijednosti

„Vozila, koja će biti dodatno opremljena specijalizovanom opremom, biće korišćena za potrebe granične kontrole i što bržeg odogovora službenika tog sektora na bezbjednosne potrebe“, rekla je Uehara.

Ona je navela da će donacija doprinijeti boljem i profesionalnijem obavljanju posla.

„SAD su vaš prijatelj i posvećen parnter i žele da pomognu da se na granicama zaustavi zlo, kakvo prestavlja oružje za masovno uništenje“, dodala je Uehara.

„MUP i Uprava policije će ovakvu pomoć znati da cijene

Ona je podsjetila da je američka ambasada do sada izdvojila oko četiri miliona dolara za opremu i obuku, u svrhu jačanja bezbjednosti granica Crne Gore, kontrole izvoza i aktivnosti na sprječavanju proliferacije.

Damjanović je istakao značaj programa EXBS-a, kojim je, kako je naveo, granična policija prethodnih godina dobila pomoć u obukama i opremi velike vrijednosti.

„Ova i podrška drugih inostranih partnera ima za cilj podizanje granične bezbijednosti, a omogućila je dodatno opremanje, obučenost i motivaciju naših službenika za rad“, kazao je Damjanović.

On je naveo da su značajni napori koje je Vlada Crne Gore uložila u reforme Uprave policije, dodajući da rezultati saradnje sa partnerima nijesu izostali.

Damjanović je ukazao na rezultate i aktivnosti koje je granična policija imala u prethodnih pola godine.

Donacija je dokaz međusobne saradnje službi SAD i crnogorske granične bezbjednostiDonacija je dokaz međusobne saradnje službi SAD i crnogorske granične bezbjednosti

„To je sprječavanje krijumčarenja 28 kilograma heroina na prelazu Debeli brijeg, otkrivanje i sprječavanje oko 315 kilograma marihuane preko državne granice i oduzimanje luksuznih vozila koja su bila predmet krivičnih djela krađe i falsifikovanja isprava“, precizirao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, donacija je dokaz međusobne saradnje službi SAD i crnogorske granične bezbjednosti koja će, kako je kazao, u narednom periodu biti nastavljena razmjenom znanja i iskustava i ekspertske pomoći u opremi.

„MUP i Uprava policije će ovakvu pomoć znati da cijene, dajući svoj nemjerljiv doprinos jačanju granične, a samim tim i kolektivne bezbjednosti, u cilju ostvarenja evroatlantskog cilja Crne Gore“, poručio je Damjanović.

rtcg.me

Portal Analitika