Društvo

Amfilohije: Republika Srpska jedina krštena srpska zemlja, Crna Gora polukrštena

Republika Srpska jedina krštena srpska zemlja čije je raspeće urodilo plodovima. Samo duša koja časno ponese svoj krst i narod nosi taj krst, ocijenio je mitropolit SPC Amfilohije.
Amfilohije: Republika Srpska jedina krštena srpska zemlja, Crna Gora polukrštena
Portal AnalitikaIzvor

Kako je dodao, "samo duša koja časno ponese svoj krst i narod koji dostojanstveno nosi taj krst i koji odstrada svoju vjeru, zaista razumiju tajne tog izvornog, hrišćanskog načina postojanja".

"Srbi u Republici Srpskoj jesu prošli raspeće, zbog čega su malo bolji od polukrštene Crne Gore i nedokrštene Srbije. Užas i strava su prešli preko ovog prostora i dotakli se svakog čoveka, a kada preživiš bedu i nemoć ljudskog života otkriješ i u čemu je ljudski spas. Bez muke se pjesma ne ispoja, ni sablja ne iskova. Kroz raspeće i stradanje se zadobija i vaskrsenje. Čovek nije stvoren da živi dan ili sto godina, nego je za vječnost stvoren. Pokajanje je najlepši cvijet ljudskog života, promena uma, neprekidno menjanje sebe samoga, zato je post priziv na tu promjenu i popravku, čišćenje korova iz ljudske duše, da bi vrlina u čoveku mogla da cvjeta, rekao je Amfilohije u okviru Velikoposnog ciklusa predavanja u organizaciji Misijskog fonda Eparhije zvorničko-tuzlanske u Bijeljini. (Novosti)

Portal Analitika