NATO

NOVA: Sakupljeni potpisi za referendum o NATO-u

Zajednička konferencija za novinare Nove srpske demokratije i Mirovnog pokreta ,,Ne u rat-ne u NATO“ održana je danas u prostorijama Nove srpske demokratije. Na konferenciji su govorili Milutin Đukanović, predsjednik IO Nove srpske demokratije i Gojko Raičević, predsjednik Mirovnog pokreta ,,Ne u rat – Ne u NATO“.
NOVA: Sakupljeni potpisi za referendum o NATO-u
Portal AnalitikaIzvor

„Formiranjem mreže Mirovnog pokreta ‘Ne u rat ne u NATO’ afirmisali smo ideju održavanja referenduma o eventualnom ulasku Crne Gore u NATO savez. Jarbol sa zastavom i sloganom ‘Vaš potpis za istoriju da se imate čime pred potomcima ponositi’ viorio se više godina kao upozorenje vlastima da ne pokušavaju nasilno uvlačenje CG u NATO savez“, kazao je Gojko Raičević, predsjednik Mirovnog pokreta ,,Ne u rat- Ne u NATO“.

Raičević je istakao da je pozivnica upućena Crnoj Gori od strane Sjevernoatlantske alijanse bila je znak za mobilizaciju Mirovnog pokreta da krene u akciju sakupljanja potpisa.

„Dužan sam da se zahvalim svima koji su dali potpis podrške našoj inicijativi, aktivistima koji su uzeli učešće u ovoj zahtjevnoj kampanji, ali i organizacijama i institucijama koje su nas podržale. Matica Boke, Bratstvo pravoslavne omladine, Srbadija barska i Udruženja Car Lazar su dale veliki doprinos“, kazao je Raičević.

On je istakao da bi proces sakupljanja potpisa trajao mnogo duže da se nisu uključile članice Demoktaskog fronta koje su dale presudan doprinos, a posebno organizacije mladih NSD i DNP.

„Takođe, ogroman značaj realizaciji dali su naše vladike Amfilohije i Joanikije i sveštenstvo naše Crkve koji su afirmisali i podržali cijelu našu kampanju“, napomenuo je predsjednik Mirovnog pokreta ,,Ne u rat- Ne u NATO“.

Mirovni pokret je sakupio 7 511 potpisa koje je danas predao Novoj srpskoj demokratiji koja će, zajedno sa partnerima, kad procijeni, procesuirati ovu inicijativu.

Raičević se zahvalio svima koji su doprinjeli da se uspješno završi ova akcija i medijima koji su došli da ovo isprate.

Predsjednik IO Nove srpske demokratije Milutin Đukanović napomenuo je da je sakupljanje potpisa bio već referendum protiv učlanjenja Crne Gore u NATO, i „od ovoga broja preko 55 000 potpisa mi mislimo da je preko 95 % već kroz to potpisivanje saopštilo svoj stav da Crna Gora ne treba da bude članica NATO alijanse, da Crna Gora treba da bude neutralna“.

On je potvrdio izjavu Raičevića da će poslanici Nove srpske demokratije, zajedno sa ostalim članovima Demokratskog fronta, kad za to dođe vrijeme, podnijeti inicijativu za održavanje referenduma o učlanjenjeu Crne gore u NATO.

IN4S

Portal Analitika