Abiznis

MBA: Promocija konzumacije maslinovog ulja

Povodom završetka implementacije Projekta: “Promocija konzumacije maslinovog ulja u Crnoj Gori” danas je u prostorijama MBA održana konferencija za medije. Konferenciju je vodio menadžer MBA Milan Dragić. Prezentaciji su prisustvovali konsultanti na Projektu iz oblasti maslinarstva, dr. Ilija Moric i Ćazim Alković, kao i predstavnik Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, savjetnik za maslinarstvo Dubravka Radulović. Projekat je finansijski podržan od strane Međunarodnog Savjeta za masline. To je ujedno i prvi projekat u Crnoj Gori koji je finansirala ova međunarodna organizacija.
MBA: Promocija konzumacije maslinovog ulja
Portal AnalitikaIzvor

Izložen je hronološki pregled aktivnosti tokom realizacije projekta. O značaju maslinovog ulja i njegovim karakteristikama govorili su  konsultanti na Projektu, a o značaju ovog projekta za edukaciju i uopšte za razvoj maslinarstva govorila je Dubravka Radulović.

Milan Dragić je istakao značaj saradnje sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja u smislu kvalitetnije implementacije ovog projekta. U  toku realizacije projekta značajno je prevaziđen plan sprovedenih aktivnosti nego što je prvobitno predviđeno Projektom. MBA je predstavila projekat i publikacije: u udruženjima maslinara, na Maslinijadi u Baru, na Sajmu lokalnih proizvoda u Nikšiću, na Sajmu masline i vina u Bijeloj, na tribini za studente Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju UDG-a. Takođe, publikacije su učinjene dostupnim široj javnosti kroz razne aktivnosti Odbora MBA za poljoprivredu. Kao dio Projekta postavljen je i web-site: www.maslinovoulje.me čija je svrha snažnije povezivanje udruženja i individualnih proizvođača masline kao i razmjena znanja.

Uloga konsultanata na Projektu,  dr. Ilije Morica i Ćazima Alkovića bila je od izuzetnog značaja peesbno iz razloga što su oni pored stručnog znanja potkovani praksom kao maslinari. Oni su i autori ,,Vodiča za poznavanje maslinovog ulja” kao i flajera ,,Upoznajmo maslinovo ulje”. Projekat menadžer Mina Raičević je zajedno sa njima dala veliki doprinos uspješnoj  realizaciji Projekta i jedan je od autora ovih publikacija.

U MBA postoji svijest o maslini i maslinovom ulju kao tradicionalnim  crnogorskim proizvodima koji bi mogli postati crnogorski brend, a time i proizvodi kojim bi mogli konkurisati na evropskom tržištu. Montenegro Biznis Alijansa i dalje želi da radi na podsticanju sektora maslinarstva, kao potencijala za razvoja crnogorske poljoprivrede, te je u tom kontekstu konkurisala sa novim Projektom kod Međunarodnog Savjeta za maslinu (IOC).

 

Portal Analitika