Abiznis

Bez ovih vještina 2020. nećete moći da nađete posao

Za četiri godine na tržištu rada poslodavci će najviše cijeniti vještine kao što su sposobnost rješavanja problema, razmišljanje u kritičnim situacijama i kreativnost. Ove vještine prepoznali su najbolji ekonomski stučnjaci koje okuplja Svjetski ekonomski forum, a lista je objavljena u izvještaju “Budućnost posla” koji objavljuje ova institucija.
Bez ovih vještina 2020. nećete moći da nađete posao
Portal AnalitikaIzvor

Krajem januara na Svjetskom ekonomskom forumu koji se odžava na Davosu svjetski ekonomski stručnjaci složili su se da će se tržište rada značano mijenjati u narednim godinama, pa se očekuju da se pojave i nove kategorije poslova. Upravo zbog toga će se mijenjati i vještine koje je neophodno da posjeduju budući zaposleni.

Izvještaj “Budućnost posla" otkrio je kojih su to deset vještina. U odnosu na listu objavljenu za 2015. godinu prioriteti su se promjenili.

Najvažnije umijeće, baš kao i tada, biće sposobnost rješavanja problema, ali ono što je prije godinu dana bilo vrednovano kao jedna od najvažnijih vještina zaposlenih, koordiniranje posla sa drugima i rad u timu, na listi neophodnih vještina u 2020. godini nalazi se na petom mjestu.

Na drugom mjestu liste za 2020. godinu nalazi se razmišljanje u kritičnim situacijama, potom kreativnost, menadžment ljudskih resursa, koordiniranje posla sa drugima i rad u timu, zatim emocionalna inteligencija, koja se prvi put našla na listi, zatim sposobnost procjenjivanja situacije i donošenja odluka, sposobnost pregovaranja i kognitivna fleksibilnost.

Predviđanja stučnjaka pevenstveno se baziraju na tehnološkom napretku, razvoju nanotehnologije, robotike, vještačke inteligencije, biotehnologije, 3D printa od kojih očekuju da utiču ne samo određene, usko povezane industrije, već i cjelokupan način rada i proizvodnje.

blic.rs

Portal Analitika