Region

Šešelj: Dvojica časnih sudija donijela jedinu moguću presudu

Predsjednik SRS Vojislav Šešelj je poslije oslobađajuće presude u Haškom tribunalu rekao da su sudije donijele jedinu moguću presudu sa pravnog aspekta.
Šešelj: Dvojica časnih sudija donijela jedinu moguću presudu
Portal AnalitikaIzvor

“Koliko vas je trebalo bi ulaznice da naplaćujemo”, izjavio je Šešelj prilikom ulaska u pres centar SRS.

"Maloprije su me obavijestili moji saradnici koju presudu je donio Haški tribunal. Pojavilo se dvoje časnih i poštenih sudija koji su pokazali da su profesionalizam, čast i obraz iznad svakog političkog pritiska. Odoljeli su svim pritiscima i donijeli, sa pravnog aspekta, jedinu moguću presudu. Izražavam ogromno žaljenje što moji bliski prijatelji Milan Martić, general Zdravko Tolimir, koji je pogubljen u Haškom tribunalu, Radovan Karadžić i neki drugi nisu imali u Sudskom vijeću časne sudije. I oni bi bili oslobođeni", dodao je Šešelj.

Prema njegovim riječima, njegov stav prema Hagu se nije promijenio.

"Onog trenutka kada sam krenuo u Hag znao sam da mi ne mogu ništa dokazati. Pobio sam sva lažna svjedočenja, raskrinkao sam sva falsifikovana dokumenta, a kada sam završio posao i pobijedio, nije me ni interesovala presuda. Možda sam mogao bar malo da dobijem, da ne bjesne ovoliko srpski neprijatelji van Srbije i u njoj", rekao je Šešelj.

Odgovarajući na novinarska pitanja Šešelj je rekao i da je "ideja “velike Srbije” podjednako snažna i bez njega i sa njim", kao i da ova presuda neće uticati na tu ideologiju.

Šešelj je rekao i da neće tužiti Republiku Srbiju zbog vremena koje je proveo u Hagu i podsjetio da je još 2012. godine zatražio odštetu od 12 miliona eura, koju bi mogao da dopuni "jer je i posljednje četiri godine osjećao veliku patnju dok je čekao presudu".

Kako je rekao, on smatra da međunarodni tribunali nemaju pravnog smisla i da su instrumentalizovani, ali da je ovo suđenje doprinijelo skidanju ljage sa srpskog naroda.

"Skinuta je ljaga povodom prozivki za udruženi zločinački poduhvat, kao i veliki dio krivice za izbijanje građanskog rata", rekao je Šešelj, podvukavši da bi bio osuđen da mu je sudilo vijeće kao Radovanu Karadžiću.

Na pitanje o tome kakve reakcije očekuje iz Hrvatske i BiH, Šešelj je rekao da ga to ne interesuje, ali da će oni strepeti od odgovora ako budu "bezobrazniji nego što je podnošljivo".

"Očekujem i poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u zvaničnu posjetu", rekao je Šešelj.

Izvor: b92.net

Foto: Tanjug

Portal Analitika