Društvo

Talas divlje gradnje: Podnijete 152 krivične prijave, srušeno 99 objekata

Inspekcija za zaštitu prostora, tokom prošle godine, podnijela je ukupno 152 krivične prijave i srušila 99 nelegalno sagrađenih objekata, pokazuje Izvještaj koji je juče zvanično predstavljen. Ovoliki broj prijava i srušenih objekata svjedoči da je Crnu Goru zahvatio novi talas divlje gradnje.
Talas divlje gradnje: Podnijete 152 krivične prijave, srušeno 99 objekata
Portal AnalitikaIzvor

U izvještajnom periodu ova inspekcija je izvršila 2.974 pregled, utvrdila 589 nepravilnosti i podnijela je 152 krivična prijave. Najveći broj uvrđenih nepravilnosti odnosilo se na građenje objekata bez građevinske dozvole, na bespravno postavljanje privremenih objekata na području posebne namjene (u zoni morskog dobra i nacionalnim parkovima), a mimo propisanog Plana i programa privremenih objekata.

„Inspektori su mjerom ukazivanja (147) ili rješenjem (336), subjektima nadzora nalagali otklanjanje utvrđenih nepravilnosti u određenom roku. U vezi sa 651 predmetom postupci su obustavljeni iz razloga što su dobijene građevinske dozvole, odnosno odobrenja za postavljanje privremenih objekata ili je subjekat nadzora sam porušio, odnosno uklonio objekat. Od ukupnog broja donesenih rješenja 80 se odnosi na rušenje bespravno podignutih objekata, 156 na uklanjanje privremenih objekata iz područja posebne namjene, a 100 na pečaćenje objekta-gradilišta. U 99 slučajeva izvršeno je rušenje bespravno podignutih objekata, odnosno uklanjanje privremenih objekata postavljenih bez potrebnog odobrenja. Za počinjene prekršaje inspektori su izdali 29 prekršajna naloga sa novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 9.330,00 eura“, piše u izvještaju .

U izvještajnom periodu izjavljeno je 67 žalbi protiv rješenja o rušenju, uklanjanju i pečaćenju objekata, po kojima je drugostepeni organ u 35 slučajeva usvojio žalbu, a u 27 slučajeva žalba je odbijena. Podnijete su 152 krivične prijave, koje su se odnosile na građenje objekta bez građevinske dozvole i povredu službenog pečata.

„U cilju efikasnijeg rada ove inspekcije, a imajući u vidu da se u izvještajnoj godini nastavilo sa izradom novog Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, Uprava je predložila nova zakonska rješenja u dijelu koji se odnosi na ovlašćenje inspektora u smislu vršenja nadzora i preduzimanja mjera samo u fazi građenja, a ne i kada je objekat izgrađen. Zbog pravnog tumačenja drugostepenog organa i sudova da se ovlašćenja inspektora vezuju samo za fazu građenja, predložili smo da se precizno normira i ovlašćenje inspektora da utvrđuje da li već sagrađeni objekti posjeduju građevinsku dozvolu“, zaključuje se u izvještaju.

 P.Z.

 

Portal Analitika