Crna hronika

Oliveri Ilinčić status svjedoka saradnika?

Srpska državljanka Olivera Ilinčić, koja slovi za jednog od kreatora, ali i ključnog aktera više budvanskih korupcionaških afera, uskoro bi se mogla naći u Podgorici, tačnije u Specijalnom tužilaštvu.
Oliveri Ilinčić status svjedoka saradnika?
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Dnevne novine saznaju da su u toku pregovori o njenoj predaji s obzirom da se ne nalazi na teritoriji Crne Gore, a ukoliko to sama ne učini, sasvim je izvjesno da će za njom biti raspisana crvena potjernica Interpola. U prevoodu, to znači da bi crnogorski pravosudni organi od kolega iz Srbije mogli zatražiti njeno izručenje, jer se, prema posljednjim podacima, ona nalazi u Beogradu, a dvije države imaju potpisan sporazum o izručenju sopstvenih državljana.

Više dobro upućenih sagovornika DN kazalo je da će Specijalno tužilaštvo, po svemu sudeći, Ilinčić ponuditi status svjedoka saradnika i time bi za sada zaokružili pozamašnu dokaznu građu protiv političara Svetozara Marovića, koji se od decembra nalazi u pritvoru.

Ilinčić godinama unazad važi za najbližeg saradnika Marovića, koja je, kako se sumnja, posredno, ali i direktno učestvovala u nekim korupcionaškim poslovima. Zbog te sumnje je Specijalno tužilaštvo donijelo naredbu o sprovođenju istrage i dalo joj status okrivljene u predmetima pod radnim nazivom "Kopirajt", "Propertis investment", "Bulevar", "Krapina" i "Otpadne vode". U tim poslovima lokalne vlasti i uticajni biznismeni su, po ocjeni Tužilaštva, Opštini Budva pričinili višemilionsku štetu.

Istraga kojom je osim Ilinčić obuhvaćeno još 15 osoba i četiri firme pokrenuta je u vrijeme kada se već uveliko radilo na pripremi optužnice u sada već objedinjenoj aferi "Jaz, TQ Plaza, AMD Budva i Prijevor" Neki od osumnjičenih, poput Svetozara Marovića, njegovog brata Dragana i direktora "Gugi komerca" Dragoljuba Milovanovića, uhapšeni su ranije, kada ih je Tužilaštvo povezalo sa pronevjerama u slučaju "Jaz, Tq Plaza, Prjevor i AMD Budva".

Ostatak osumnjičenih priveden je pravdi 14. januara, kada su lisice na ruke stavljene Borislavu Deliću, bivšem šefu obezbjeđenja Svetozara Marovića i vlasniku firme za nekretnine "Perjanik" službenicama u Opštini Budva Novki Baćević i Slavki Kovačević, zatim Katarini Radišević, direktorici fir me "Propertis investment" Milu Klisiću, vlasniku firme "Pilon ING" i njemačkom državljaninu Ginteru Faustu, direktoru kompanije WT.

Klisiću i Deliću tada je određen pritvor, dok su ostali pušteni na slobodu.

Još uoči njihovih hapšenja, DN su pisale da brojnim budvanksim aferama Tužilaštvo "plete" mrežu dokaza oko Ilinčić. Osim svjedočkih i iskaza svjedoka saradnika, tome u prilog ide i izjava tada jedne od okrivljenih Budvanki, koja je pred tužiocem priznala da je potpisala nekoliko ugovora navodeći da je to činila po nalogu druge osobe koja rukovodi firmom za pružanje knjigovodstvenih usluga.

Imovina šest privatnih firmi iz Budve i Podgorice blokirana je u prošloj godini po nalogu Specijalnog tužilaštva, zbog sumnje da su kok rištene u i malverzacijama, koje su državu koštale na desetine miliona eura. Prema spisku Tužilaštva, privremena mjera zabrane otuđenja i opterećenja nepokretnosti izrečena je firmama "Property Investment" "Good Location Properties", ''Adriatic Invesment" i "Fifth Avenue Investment", koje se dovode u direktnu vezu sa Ilinčić.

Olivera Ilinčić je u javnosti poznata kao viceguvernerka Narodne banke Jugoslavije, ali i nekadašnja direktorica firme "Futura plus". U svojstvu savjetnika, konsultanta ili zastupnika, u medijima je dovođena u vezu sa višemilionskim transakcijama vršenih po osnovu preprodaja zemljišta u Budvi a pominjana je i u istrazi u predmetu "Košljun", u kojem su zbog nezakonite preprodaje opštinskog zemljišta optuženi bivši čelnici Budve.

Izvor i foto: Dnevne novine 

Portal Analitika