Protokol

Pažin i Krivokapić s članovima njemačke sekcije Međunarodne komisije pravnika

Crna Gora ulaže velike napore u kvalitetnu reformu pravnog sistema, a jedna od smjernica reformskog puta upravo je njemački pravni sistem, istakao je ministar pravde Zoran Pažin prilikom sastanka sa članovima njemačke sekcije Međunarodne komisije pravnika - ICJ, održanog danas u kabinetu ministra.
Pažin i Krivokapić s članovima njemačke sekcije Međunarodne komisije pravnika
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju iz Ministarstva pravde, Pažin je sagovornike upoznao sa istorijom i razvojem prava i pravne tradicije u Crnoj Gori  i uticaja koji je u tom smislu imala njemačka pravna tradicija. Sagovornicima je predstavio organizaciju crnogorskog pravosudnog sistema i rezultate ostvarene na polju unapređenja samostalnosti i nezavisnosti pravosuđa, izmjenama Ustava 2013. godine i usvajanjem najsavremenijih rješenja donošenjem seta organizacionih zakona u 2015. godini. Takođe je govorio o ključnim prioritetima Crne Gore na njenom evroatlantskom putu, među kojima su ispunjavanje obaveza u Poglavljima 23 i 24 pregovora sa Evropskom unijom, kvalitetno sprovođenje zakona i efikasna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije kao specifičnog pravno-političkog izazova za Crnu Goru, te je istakao značajne rezultate Specijalnog državnog tužilaštva i unapređenje sistema oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalom.

- Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim temama na polju demokratije i zaštite ljudskih prava u Evropi, i ulozi međunarodnih sudova u izgradnji evropskih vrijednosti i savremene pravne države. Delegacija njemačke sekcije Međunarodne komisije pravnika boravi u studijskoj posjeti Crnoj Gori, sa ciljem upoznavanja sa pravnim sistemom i njegovanja kolegijalne razmjene mišljenja i saradnje. Sastanku je prisustvovao Mihael Hausner, čiji je angažman na mjestu savjetnika ministra u Ministarstvu pravde Crne Gore omogućila IRZ fondacija SR Njemačke, u okviru pomoći Crnoj Gori na njenom reformskom i putu integracija - stoji na kraju saopštenja.

3003krivokapicPredśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić primio je danas članove njemačke sekcije Međunarodne komisije pravnika - ICJ, sa predśedavajućim Mihaelom Ajhbergerom, koji je i sudija Saveznog Ustavnog suda Njemačke, ali i sa ostalim članovima komisije koji su ujedno i predstavnici različitih sudskih institucija i stručnjaci u pravnoj nauci. Teme razgovora bili su pravno uređenje države Crne Gore sa posebnim osvrtom na nadležnosti i rad Skupštine Crne Gore i njen odnos sa ostalim grana vlasti. Krivokapić je iskoristio priliku da sagovornike upozna sa tranzicionim procesima Crne Gore, posebno onim koji se tiču izmjena Ustava, novog izbornog zakona, kao i zakonskih rješenja koja su proistekla iz ustavnih izmjena a tiču se Vrhovnog državnog tužilaštva i Specijalnog tužilaštva.

- Skupština Crne Gore je svojim kontinuiranim razvojem i kapaciteta i efektuiranjem svojih ustavnih nadležnosti postala novo javno dobro ukupne demokratije u Crnoj Gori. Razvoj Parlamenta je trajni put čiji je cilj nadzor moćne grane vlasti kakva je izvršna. Država crpi snagu iz svojih institucija i samo ako sistem u cjelini funkcioniše odgovorno onda dobijamo i opipljive rezultate koje zovemo vladavina prava. Vladavina prava je preduslov razvoja, ekonomskog, društvenog i u krajnjem razvoja države po standardima evroatlantske zajednice, što je Crnoj Gori vanjskopolitički prioritet - istakao je Krivokapić.

Članovi ICJ-a su istakli Ustav Crne Gore kao moderan i prije svega građanski, sa jasnim smjernica i prostorom za građenje države koja počiva na sistemu vladavine prava. Posebno vrijeme u razgovoru je posvećeno činjenici da je 2016. izborna godina, te da su upravo slobodni i pošteni izbori prva stepenica bez koje nema daljeg nespornog crpljenja moći i snage institucija. U tom duhu je zaključeno da puna i odlučna implementacija zakona i jake institucije stvaraju uslove da građani slobodno iskažu svoju volju na izborima, ali i da Crna Gora na svom evroatlantskom kursu radi i postiže primjetne rezultate. 

Portal Analitika