Politika

Jasavić: Profesionalizam RTCG-a značajno iznad Vijesti

Iako je vječiti kandidat za politički Olimp (Miodrag Lekić) uz pomoć koncerna Vijesti minirao svaki dogovor i pokušao da osujeti Plan Pozitivne da se ne dođe do sporazuma vlasti i opozicije, sada kada mu je postalo jasno da će Plan uspjeti, kod njega se javlja suštinska potreba da prigrabi što više za sebe i njemu slične, a da nas koji smo otvorili vrata dogovoru izgura. Insistiranjem na smjeni glavne urednice RTCG-a Radojke Rutović, vječiti kandidat za politički Olimp se istovremeno kandiduje i za menadžera odlazećeg predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića, pokušavajući da mu spasi već izgubljeno mjesto. Poručujemo menadžeru i njegovom mentoru da je profesionalizam RTCG-a u ovom trenutku za mnogo više kopalja iznad njihovog višepartijskog biltena Vijesti – kazala je poslanica Pozitivne Azra Jasavić.
Jasavić: Profesionalizam RTCG-a značajno iznad Vijesti
Portal AnalitikaIzvor

Ona je kazala da Pozitivna insistira na održavanju sjednice Kolegijuma, zbog toga što Krivkopić vrši političko i pravno nasilje u Skupštini.

Kako je pojasnila, Krivokapić krši Poslovnik (član 26) jer ne zakazuje sjednicu na zahtjev Kluba poslanika Pozitivne. Takođe, dodaje Jasavnić, on je suprotno Poslovniku  zloupotrijebio funkciju predsjednika parlamenta i formirao novi klub od poslanika sa liste Pozitivne, „koji su pristali da štite interese medijskih raketaša sa kojim je predsjednik parlamenta sada već i u javnom paktu“.

„On je pokušao da u Skupštini legalizuje političku korupciju i otimanje mandata Pozitivnoj u korist njegovih saveznika - koncerna Vijesti. Krivokapić je suprotno članu 31 Poslovnika omogućio poslušnicima Vijesti, tzv. poslanicima iz tzv. novog kluba, da postavljaju pitanja na premijerskom satu kada ovaj klub nije konstituisan“, kazala je poslanica Pozitivne na današnjoj konferenciji za medije.

Jasavić dalje napominje da Krivokapić ne poštuje javno datu riječ, parlamentarnu praksu i uspostavljene standarde, već da ih besprizorno gazi isključivo radi ličnih interesa i njegovih privilegija.

„Preciznije - predesjednik parlamenta je nakon odlaska poslanika SDP Borislava Banovića odlagao slanje zahtjeva DIK-u i “držao” pet mjeseci upražnjeno poslaničko mjesto, da bi odradio nešto što ide u korist njegove partije i kolege, bivšeg ministra unutrašnjih poslova. Na identičan način se ponašao kada je SNP u pitanju, čuvajući osam mjeseci upražnjeno mjesto nakon ostavke Dragoslava Šćekića, koje je na kraju uz saglasnost SNP-a i popunjeno. I kada je popunjavano mjesto u SNP-u i kada je popunjavano u SDP-u tražena je saglasnost partije. Ničim izazvan, na svoju inicijativu, predsjednik parlamenta je javno na sjednicama parlamentarnog dijaloga i na sjednicama Kolegijumu Skupštine iznio stav da će i u slučaju Pozitivne biti ispoštovana ova dobra parlamentarna praksa, te da će nakon upražnjenog mjesta zbog odlaska poslanika biti tražena saglasnost Pozitivne. Prvom prilikom je pokazao svoje pravo lice i pogazio javno datu riječ kao i parlamentarnu praksu, tako što nije čekao saglasnost Pozitivne, je već ekspresno uputio dopis DIK-u za popunu upražnjenog mjesta. Na ovaj način predsjednik SDP-a je želio obezbijediti za sebe i za koncern Vijesti što bolje pozicije“, rekla je Jasavić.

Prema njenim riječima, Krivokapić na taj način pokazuje samo jedno - da nije dostojan funkcije, jer svojim postupcima urušava i sebe i ugled parlamenta.

Jasavić poručuje da je apsurdno je misliti da Pozitivna neće biti dio Vlade, jer je, kako kaže, u pitanju vlada izbornog povjerenja za koju je Pozitivna otvorila vrata svim opozicionim subjektima i to, kako kaže, „nakon 27 godina jalovog djelovanja opozicije koja nije uspjela da izvrši demokratski smjenu vlasti.“

„Vječiti kandidat za “politički Olimp” u ovu vladu ne bi ušao da nije Plana Pozitivne, a sada dijeli lekcije ko može, a ko ne može u vladu. On je najbolji primjerak političkog inženjeringa DPS-a i DF-a, a danas pokazuje uspješnost eksperimenta za koji se sav uloženi novac i trud višestruko naplaćuje. Ko ne vjeruje neka pita one sa kojima je sarađivao i nek postavi pitanje za šta je radio – za ideale, viziju ili se radi o nečem drugom“, naglašava Jasavić.

Poslanica Pozitivne kaže da Plan te partije, ne samo što je prepoznat kao demokratski iskorak i kod domaće i međunarodne javnosti, već je i ogolio sve one koji su kočnica razvoja pralamentarne demokratije u Crnoj Gori.

Pozitivna kao autor Plana za prevazilaženje političke krize biće dio otvorene vlade, ali i dio buduće vlasti nakon predstojećih izbora, sviđalo se to kome ili ne“, poručuje ona.

Upitana da prokomentariše svoju jučerašnju oštru izjavu, u kojoj je, između ostalog, kazala „da samo fukara može pomisliti da Pozitivne neće biti u Vladi“, Jasavić je kazala da se ne kaje za ono što izgovori, jer se, kako je objasnila, neki fenomeni ne mogu obasniti diplomatskim rečnikom ako ne razgovarate sa diplomatama.

„Onaj ko pomisli, a ne kaže da Pozitivna ne treba da bude dio vlade izbornog povjerenja, zaista zaslužuje taj epitet“, zaključila je ona.

Portal Analitika