Abiznis

Herceg Novi ne smije i neće ostati bez bolnice Meljine

Sve je izvjesniji raskid kupoprodajnog ugovora sa Atlas grupom za Bolnicu Meljine. Inicijativu je pokrenula hercegnovska Skupština prije skoro godinu tražeći da Vlada raskine ugovor, jer Atlas grupa nije ispunila preuzete obaveze iz tog kupoprodajnog dokumenta.
Herceg Novi ne smije i neće ostati bez bolnice Meljine
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je još u oktobru prihvatila inicijativu Herceg Novog i pokrenula proceduru za raskid ugovora. Prošle sedmice Savjet za privatizaciju je zadužio Ministarstvo finansija i Ministarstvo zdravlja da u roku od 15 dana pripreme i Vladi dostave Informaciju o realizaciji ugovorenih obaveza po osnovu ugovora o kupoprodaji za bivšu Vojnu bolnicu Meljine. On je zaključen između države Crne Gore i konzorcijuma kojeg čine: Invest banka Montenegro a.d, Atlasmont banka a.d, Atlas Cap d.o.o i Specijalna bolnica za interne bolesti “Sveti Nikola” iz Kraljeva.
Istovremeno, Savjet je preporučio Vladi, da ukoliko je došlo do kršenja ugovora, pokrene postupak raskida. U tom slučaju logično je da se Bolnica vraća državi i da bude kompletno, a ne djelimično kao sada, u sistemu javnog zdravstva Crne Gore. Sve do momenta dok se ne pojavi novi investitor i država eventualno ne odluči na novu privatizaciju.
Građani Herceg Novog su, ipak, zabrinuti za sudbinu ove zdravstvene ustanove za koju su svojevremeno izdvajali i samodoprinos. Herceg Novi ne smije i neće ostati bez Bolnice, obećao je to i premijer Milo Đukanović, u decembru 2014. godine, u kampanji za protekle lokalne izbore u ovom gradu, bez obzira u čijem vlasništvu bila:
– Bolnica Meljine ima tradiciju i ostaće dostupna građanima Herceg Novog, sa novim kvalitetom, sa aktuelnim ili drugim investitorom“, poručio je Đukanović, objasnivši da je „važno da država prepooznaje važnost tog kapaciteta za kvalitet građana Herceg Novog”.
Inače, umjesto ulaganja od 119 miliona eura, od 2008. godine, kada je ugovor potpisan, do sada u neophodnu opremu investirana su samo tri miliona. O gradnji novih luksuznih kapaciteta koje je vlasnik Dušan Knežević prije sedam godina najavljivao sa starletom Pamelom Anderson, nema ni zbora.

Od velikih početnih obećanja i planova investitora jedva da je  Opšta privatna bolnica Meljine uspjela, prije svega zahvaljujući izvanrednim zalaganjem kolektiva, da održi osnovnu djelatnost, sa veoma malom brigom vlasnika za ljudske i tehničke resurse.
Čak se Atlas grupa zadužila sa 11 miliona eura kredita i neke objekte Bolnice stavila pod hipoteku, što je suprotno privatizacionom ugovoru. Sve je teže obezbijediti sredstva za funkcionisanje odjeljenja, a kadar se osipa. Jedino pacijenata i dalje ima dosta.
U ovom momentu Bolnica najviše liči na brod koji tone, jer je ostala i bez direktora, nakon što je ministar zdravlja dr Budimir Šegrt imenovao Radivoja Božovića za novog direktora Doma zdravlja Herceg Novi. Za očekivati je da će Božović “povući” i svoje najbliže saradnike. Njega sada u Bolnici, kako saznajemo mijenja medicinska direktorka dr Olivera Elez. Ali, pitanje je do kada i kako se uopšte vlasnici ophoditi u ovom vakumu dok se ne riješi status Bolnice? Hoće li trpjeti pacijenti i kolektiv? Kolika su u ovom momentu potraživanja Bolnice prema Fondu? Kolike su obaveze Bolnice prema dobavljačima i radnicima? Zašto Atlas grupa nije ispunila obaveze iz kupoprodajnog ugovora, kakve su posljedice raskida za njih kao investitore? Kako su se mogli zadužiti na 11 miliona eura kredita i staviti  pod hipoteku objekte Bolnice, mimo ugovora o privatizaciji?
To su ključna pitanja na koja smo bezuspješno pokušavali dobiti odgovor u Atlas grupi i doći do predsjednice Odbora direktora Opšte privatne bolnice Meljine, Manoline Bašović, ali do sada bez uspjeha. (Radio Jadran)

Portal Analitika