Politika

DNP: Izjava Tarkvinta dokaz da ambasada SAD komanduje režimom

Izjava američkog oficira Majkla Tarkvinta najbolji je dokaz da crnogorskim režimom komanduje američka Ambasada, smatraju u Demokratskoj narodnoj partiji.
DNP: Izjava Tarkvinta dokaz da ambasada SAD komanduje režimom
Portal AnalitikaIzvor

Potparol te stranke, Milun Zogović, ocijenio je da je paradoksalno da u danima, kada se obilježava 17 godina od NATO agresije na Jugoslaviju, Tarkvinto ubjeđuje u odbrambeni karakter Alijanse.

Prema riječima Zogovića, miješanje američkog oficira u unutrašnja pitanja Crne Gore kroz „falsifikovanje“ nespornih činjenica bilo bi osuđeno sa najviših državnih adresa da je Crna Gora nezavisna država.

„Izjava američkog oficira je najbolji dokaz da crnogorskim režimom komanduje američka ambasada i to od sada javno bez potrebe čak i za minimumom uviđavnosti prema podaničkoj vlasti u Podgorici“, saopštio je Zogović.

On smatra da je Tarkvinto, govoreći o demokratskim principima, otvoreno potvrdio da je američka Ambasada naredila razbijanje mirnih demokratskih protesta u organizaciji Demokratskog fronta, jer su, kako je kazao, fotografije Putina, koje su nosili demonstranti, „nepodnošljivo iritirale američke diplomate i njihove gazde izazivajući neprekidni štukavicu“.

„Brutalna akcija policije i napad na građane je zapravo bio praktična demostracija NATO standarda i demokratije. Primjereno bi bilo da se kao pripadnik vojnih snaga koje su 1999. godine izvršile agresiju na našu državu američki ataše suzdrži od ovakvih zluradih komentara, a ne da promoviše agresiju i zločin“, rekao je Zogović.

On je naveo da je tragikomično, pa čak bezobrazno i drsko, govoriti o NATO-u kao o odbrambenom savezu, jer je poznato da Savezna Republika Jugoslavija (SRJ) nije nikog napala i da je branila svoj suverenitet i teritorijalni integritet, a da je vojni savez koji promoviše i Tarkvinto, suprotno svim međunarodno-pravnim standardima, izvršio agresiju na nezavisnu i suverenu državu.

„Akt čiste agresije na SRJ predstavlja međunarodni zločin po Povelji Ujedinjenih nacija, po kojoj je čak i sama prijetnja ratom zločin, a da ne govorimo o agresiji“, dodao je Zogović.

Portal Analitika