Svijet

Jakšić: Islamisti žele rat civilizacija, slijedi talas nasilja

Islamska država želi teritoriju. Nikada nije postojala tako organizovana sila. Evropa će biti suočena sa novim naletom terorizma, smatra spoljnopolitički spoljnopolitički analitičar lista Politika Boško Jakšić.
Jakšić: Islamisti žele rat civilizacija, slijedi talas nasilja
Portal AnalitikaIzvor

Evropsku uniju su u nešto više od godinu dana, pogodila tri teroristička napada. U terorističkim napadima u Briselu 22. marta poginulo je najmanje 35 osoba.

Boško Jakšić kaže da su SAD poslije napada 11. septembra pooštrile mjere bezbjednosti, i tako uspjele da se zaštite od spoljnog terorizma, za razliku od Evrope.

Govoreći o zabuni oko imena Islamske države, Jakšić kaže da su počeli kao ISIS, da bi poslije bili poznati i kao ISIL.

"Daeš je arapska skraćenica, i pežorativna je. Islamisti ne vole da ih tako zovu. Namjerno ih neki tako zovu da bi ih iritirali", kaže Jakšić.

"Evropa se pokazala da je ranjiva i nije slučajno na meti terorista. Fali joj koordinacija. Zajedničke politike bezbjednosti nema. Nema zajedničkog djelovanja", kaže Jakšić.

Jakšić dodaje da se nada da je napad u Briselu posljednje upozorenje da moraju drugačije da se ponašaju.

On navodi da postoji i druga dimenzija toga zašto je Evropa na meti napada Islamske države.

"To je izraz slabosti Islamske države. Ona je u ovo doba prošle godine kontrolisala trećinu Sirije i Iraka. Daeš je u posljednjih nekoliko mjeseci izgubio 25 odsto teritorije u Iraku i Siriji. Nema pobjeda na terenu, pa je Evropa kompenzacija. Idemo u Evropu, nećemo u Ameriku  - tamo mnogo rizikujemo", objašnjava Jakšić.

On dodaje da ovo što se desilo u Briselu apsolutno nije kraj.

"Evropa će biti suočena sa novim naletom terorizma", rekao je Jakšić.

"Islamska država želi teritoriju, žele rat civilizacija"

Jakšić objašnjava da Islamska država želi teritoriju, dok je Al Kaida samo htjela da napravi haos. Islamisti po Evropi gađaju druge vrste ciljeva, dodaje Jakšić.

"Oni gađaju koncertne klubove, gdje su prolazili gadeći se te vrste muzike. Gađaju metro stanice koje su koristili, ciljeve koje dobro poznaju. To im omogućava da efikasno odrade posao", kaže Jakšić.

On objašanjava da Evropa i svijet još nemaju rješenje za njih.

"Islamska država želi globalni konflikt. Rat civilizacija. To je njihov cilj", rekao je Jakšić.

Svaka vrsta odgovora ne vodi rješenju, to nije dubinsko rješenje, objašnjava Jakšić.

"Svaka intervencija je porodila novu terorističku grupu. Svaka od njih je jača, snažnija, spremnija, organizovanija, obučenija, brutalnija i bogatija nego ona prethodna. Sada je Islamska država vrhunac terorističkog lanca. Nikada nije postojala tako organizovana sila kao što je Daeš", rekao je Jakšić.

Tekst i foto: rs.n1info.com

Portal Analitika