Društvo

Slučaj "Tuđa njega": Ministarstvo zdravlja prebacuje odgovornost zbog zloupotrebe nalaza

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da nije nadležno za slučaj dvije doktorke Kliničkog centra koje su mimo zakona ordinirale u Domu zdravlja u Tuzima, za nevladino udruženje Internacionalni naučni centar Tuzi i pacijentu Lj. N. potpisale specijalistički izvještaj radi ostvarivanja prava na tuđu njegu i pomoć.
Slučaj "Tuđa njega": Ministarstvo zdravlja prebacuje odgovornost zbog zloupotrebe nalaza
Portal AnalitikaIzvor

Iz ovog Vladinog resora nijesu precizno odgovorili da li će preduzeti neke mjere protiv doktorki KCCG Koviljke Kažić i Nade Cicmil – Sarić, već su samo naveli da „ljude koje, bez obzira na struku, nevladine organizacije angažuju kao volontere i savjetnike, treba u tom smislu i tretirati“.

Kontrole

- Ministarstvo zdravlja kontroliše rad institucija koje su u sistemu zdravstva, a u cilju zaštite interesa pacijenata, sprovodi povremene kontrole i privatnih zdravstvenih ustanova. NVO se ne bave zdravstvenom djelatnošću, niti su kao takve predmet kontrole ili pažnje Ministarstva zdravlja – kazali su Pobjedi iz ovog resora.

Prema njihovim riječima, validnost papira, koji su izdati iz NVO Internacionalni naučni centar Tuzi, u konkretnom slučaju, prevashodno je obaveza Ministarstva rada i socijalnog staranja.

- Oni treba da definišu iz kojih ustanova iz okvira zdravstvenog sistema su validni konzilijarni ili pojedinačni izvještaji i nalazi ljekara iz bolnica, domova zdravlja, ali svakako ne nevladinih organizacija, za ostvarivanje prava iz njihove nadležnosti - kazali su iz Ministarstva zdravlja.

U Ministarstvu rada i socijalnog staranja, međutim, nijesu saglasni sa takvom ocjenom. Oni su Pobjedi rekli da od ovog resora, ali i Kliničkog centra i Doma zdravlja Pogorica očekuju da preduzmu konkretne poteze povodom ovog slučaja.

Direktori Kliničkog i podgoričkog Doma zdravlja Ranko Lazović i Nebojša Kavarić najavili su da će, čim dobiju kompletnu dokumentaciju, reagovati u skladu sa zakonom. Dr Lazović je ranije rekao da se ni dr Sarić koja je u radnom odnosu u toj ustanovi, niti dr Kažić koja je angažovana na godinu dana, zbog nedostatka reumatologa, nijesu obratile sa zahtjevom da rade negdje drugo, iako su imale obavezu da to urade.

Dr Kavarić je poručio da će svakog aktera, koji je nezakonito, bez njegovog znanja, koristio prostorije Doma zdravlja Tuzi krivično goniti.

- Čim dobijemo kompletan izvještaj inspektora preduzećemo sve zakonom predviđene mjere protiv osoba koje su neovlašćeno ušle u prostorijeDoma zdravlja s namjerom da tu obavljaju nama nepoznatu aktivnost - rekao je Kavarić ranije Pobjedi.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika