Društvo

Unija srednjoškolaca proslavila svoj prvi rođendan

Unija srednjoškolaca Crne Gore proslavila je svoj prvi rođendan. Nakon 12 mjeseci predstavlja najbrojniju omladinsku organizaciju na teritoriji Crne Gore, a i za to vrijeme postigla je značajne rezultate.
Unija srednjoškolaca proslavila svoj prvi rođendan
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako ističu, ostavno polazište im je zajedništvo, pa su se posebno potrudili da steknu povjerenje srednjoškolaca, a sa druge strane, zarad što bolje realizacije planiranih aktivnosti ostvarili su saradnju sa relevantnim institucijama poput Ministarstva prosvjete, Uprave za mlade i sport, Zavoda za školstvo, Centra za stručno obrazovanje i Ispitnog centra Crne Gore.

"Kao jedina organizacija koja se isključivo bavi srednjoškolaca na samom početku smo se zauzeli oko osjetljivih tema. U periodu maturskih i stručnih ispita zastupali smo stavove srednjoškolaca i sa predstavnicima Ispitnog centra razgovarali o nastalim problemima tokom realizacije maturskog ispita i načinima prevazilaženja u budućnosti", ističu iz ove organizacije.

Takođe su obilježili 17. novembar Dan srednjoškolaca, kada su na jednom mjestu okupili oko 100 podgoričkih srednjoškolaca.

"Oni su sa svojim vršnjacima poručili da je vrijeme da se uključe u procese odlučivanja i da je jako važno da se i njihov glas čuje, jer, složićete se, sami najbolje razumijemo svoje potrebe", kazali su u Uniji.

U sklopu aktivnosti pri obilježavanju Dana srednjoškolaca održan je i sastanak predstavnika Unije sa ministrom prosvjete gospodinom Predragom Boškovićem.

"Na tom predočili smo ministru probleme u oblasti obrazovanja a koji su vezani za izvođenje nastave uopšte, infrastrukturne probleme, izvođenje praktične nastave kao i odnos profesor - učenik, a koje su iznijeli delegati 46 srednjih škola na Prvoj Generalnoj Skupštini. Pored ovih centralnih aktivnosti Dan srednjoškolaca je u organizaciji Unije srednjoškolaca obilježen u skoro svim gradovima naše države, preko učeničkih parlamenata", navode iz Unije.

Tu je i takmičenje za najbolji učenički parlament u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, pa je tako organizovano preko 15 humanitarnih akcija, veliki broj edukativnih tribina i kulturnih manifestacije, te sportskih dešavanja i aktivnosti koje promovišu aktivizam.

Sa Ministarstvom prosvjete pripremaju još jedan projekat koji će biti realizovan do kraja školske godine, a u okviru koga žele da učenike upoznaju sa poslovnim ambijentom, da afirmišu i promovišu deficitarna zanimanja, učenike srednjih stručnih škola približe prilikama koje se u Crnoj Gori nude njihovim obrazovnim profilima, te promovišu unapređenje izvođenja praktične nastave.

"Unija srednjoškolaca je prepoznata od strane srednjoškolaca kao prva distanca kojoj se obraćaju za pomoć ukoliko nastane problem na relaciji učenički parlament - uprava škole, što nam daje stimulans da i dalje nastavimo aktivno i valjano da djelujemo. Do sada smo se više puta nalazili u ulozi spone između učeničkih i roditeljskih tijela, škole i Ministarstva prosvjete i uspješno nalazili način za prevazilaženje učeničkih problema. Vodili smo se i vodićemo se potrebama srednjoškolca, a već smo iskusli da nije lako uvijek donijeti pravu odluku i postupiti na najbolji način u cilju unaprijeđenja srednjoškolskog života u Crnoj Gori", poručili su iz Unije.

Portal Analitika