Politika

VUJIČIĆ: Prijateljsko reagovanje na Abazovića

Manjski narodi kako u Crnoj Gori tako i na Kosovu moraju zbog interesa manjinskih naroda koje zastupaju uvijek biti dio izbora naroda i većine, tačnije Vlade, kazao je predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić.
VUJIČIĆ: Prijateljsko reagovanje na Abazovića
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je, kako je istakao, prijateljski reagovao na izjavu potpredsjednika Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića da manjinski narodi ne smiju da služe za trgovinu.

- Crnogorci sa Kosova veoma cijene Dritana Abazovića, kao najmlađeg poslanika iz redova manjinskih naroda u parlamentu Crne Gore.

Dritan je svoju lojalnost Crnoj Gori, kao Albanac dokazao na najbolji način i 2013. godine na Forumu prijateljstva Kosova i Crne Gore “Radovan Zogović“ kada je branio Crnu Goru i sam forum. On je tada kao dio delegacije Skupštine Crne Gore sa ponosom branio nacionalnu raznolikost kao najveće bogatstvo države u kojoj živi. Branio je to bogastvo u sred Prištine na albanskom jeziku od ekstremističkog političkog pokreta Samoopredeljenje sa Kosova, koji je tada predvodio njegov sunarodnik iz Ulcinja, gospodin Albin Kurti.

Danas i tada, mi kao kosovski Crnogorci ponosni smo na Dritana nacionalnog Albanca koji je štitio multietničku, multikonfesionalnu i građansku Crnu Goru, kao primjer jedinstva u regionu. Međutim, primorani smo da reagujemo na njegovu izjavu i neosnovanu tvrdnju da su manjine u Crnoj Gori predmet raznih trgovina.

Manjski narodi kako u Crnoj Gori tako i na Kosovu moraju zbog interesa manjinskih naroda koje zastupaju uvijek biti dio izbora naroda i većine, tačnije Vlade.  Na taj način daće najbolji doprinos manjinskom narodu koji zastupaju i državi kojoj pripadaju.

Sigurni smo da ce pozitivan kurs promjena koje predvodi Vlada Crne Gore i njen građanski duh u koji ukljućujemo građanski orjetisanu opoziciju biti model i na Kosovu i u zemljama regiona. Takođe smo sigurni da će Albanci iz Crne Gore i Crnogorci sa Kosova biti most spajanja i razumijevanja ne samo između Crne Gore i Kosova već i između država na prostorima bivše Jugoslavije koje imaju jedinstveni cilj a to je trajni mir i puna integracija unutar porodice evroatlanskih država - zaključuje Vujičić. 

Portal Analitika