Društvo

Većina članova sekte “Aum šinrikjo" napustili Crnu Goru

Većina članova sekte “Aum šinrikjo", koji su u Crnoj Gori vršili obrede, napustili su danas našu zemlju, saopšteno je iz Uprave policije.
Većina članova sekte “Aum šinrikjo" napustili Crnu Goru
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Naime, policijski službenici su raspolagali određenim operativnim podacima, pribavljenim razmjenom sa partnerskim bezbjednosnim službama, koji su ukazivali na to da na našoj teritoriji boravi izvjesni broj lica - stranih državljana, koji se dovode u vezu sa izvjesnom inostranom vjerskom grupom zatvorenog tipa - kazali su u Upravi policije.

Po pribavljenom nalogu od Višeg suda, policijski službenici su, 25. marta 2016. godine, pretresli dvije lokacije, u Danilovgradu i Podgorici.

- Tu je zatečeno 58 stranih državljana - 43 iz Ruske Federacije, sedam iz Bjelorusije, četiri iz Japana, tri iz Ukrajine i jedan iz Uzbekistana. Tokom pretresa su pronađeni i izuzeti određeni stvari i predmeti - elektronskli uređaji koji će biti predmet vještačenja u Forenzičkom centru. Od navedenih lica su uzete izjave - kazali su u Upravi policije. 

Utvrđeno je da od ovih 58 osoba njih 54 nijesu prijavili boravak u našoj državi, što su bila dužna da urade shodno Zakonu o strancima.

- Nakon daljih sprovedenih aktivnosti, za svih 58 lica je, shodno Zakonu o strancima, izrečena mjera otkaz boravka. Većina ovih lica je do ovog momenta napustila našu teritoriju, dok se očekuje da će preostalih nekoliko to učiniti u zakonskom roku - zaključuju u Upravi policije.

Portal Analitika