Politika

Članovi Odbora posjetili Direktorat za vanredne situacije MUP-a

Delegacija Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore predsjednik Mevludin Nuhodžić, zamjenica predsjednika Snežana Jonica i članovi Luiđ Škrelja i Obrad Mišo Stanišić boravili su u radnoj posjeti Direktoratu za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.
Članovi Odbora posjetili Direktorat za vanredne situacije MUP-a
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Članovi Odbora su se interesovali za izvršavanje zakona i drugih propisa iz predmetne oblasti, pitanja resursa sistema zaštite i spašavanja, međunarodne saradnje, kao i finansijske problematike, a poseban osvrt ovom prilikom učinjen je i na mehanizme djelotvornog unaprijeđenja predmetne oblasti.

Kako je saopšteno, poslanici su konstatovali da je u oblasti zaštite i spašavanja, kao veoma specifičnoj oblasti, dugoročne ključne aktivnosti neophodno usmjeriti na kontinuirano unaprijeđjenje sistema kroz njegovo normativno uređenje, usklađivanje sa pravnom tekovinom EU, izradu razvojnih dokumenata, jačanje bilateralne i regionalne saradnje. U kontekstu iznijetog, potvrđena je važnost iznalaženja kvalitetnog i jedinstvenog normativnog rješenja za pripadnike vatrogasnih službi.

odbor2

Dio susreta bio je posvećen posjeti Avio-helikopterskoj jedinici u Golubovcima tokom koje su članovima Odbora predstavljeni kapaciteti i način djelovanja ove organizacione jedinice, a Odbor je podržao napore na daljem snaženju kapaciteta pomenute jedinice, te da se sa posebnom pažnjom mora posvetiti stručnom i tehničkom osposobljavanju Avio-helikopterske jedinice kao i modernizaciji njene opreme.

Članovi Odbora takođe su posjetili Operaciono komunikacioni centar 112 koji prati i registruje pojave i događaje iz oblasti bezbjednosti, po potrebi preduzima i organizuje hitne i obimnije operativne mjere, atomsko sklonište sa opremom za zaštitu i spašavanje u Podgorici, kao i Magacin Rogame. 

Portal Analitika