Abiznis

Poljoprivredni proizvođači iz HN upoznati sa mjerama podrške iz Agrobudžeta

Poljoprivredni proizvođači sa područja opštine Herceg Novi bili su u prilici danas da se detaljnije upoznaju sa svim mjerama podrške koje su im na raspolaganju kroz ovogodišnji Agrobudžet.
Poljoprivredni proizvođači iz HN upoznati sa mjerama podrške iz Agrobudžeta
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja informisali su poljoprivrednike sa vrstama podrške, kao i investicijama koje se podržavaju, visini podrške, potrebnoj dokumentaciji za ostvarivanje podrške, kao i  načinu podnošenja zahtjeva, za biljnu i stočarsku proizvodnju, kao i ruralni razvoj.

"Informisani su i o načinu ostvarivanja podrške za organsku proizvodnju, unapređenje kvaliteta proizvoda, očuvanje autohtonih genetičkih resursa u poljoprivredi, osnivanje udruženja kao i osiguranje usjeva i stoke od šteta. Predstavljene su im i novine u Agrobudžetu, kao što su direktna plaćanja za uzgoj višegodišnjih kultura, podrška za unapređenje stočnog fonda, adaptaciju na katunima, upravljanje stajskim đubrivom", saopšteno je iz Ministarstva.

Poljoprivredni proizvođači iz hercegnovske opštine zainteresovani su gotovo za sve mjere podrške. "Na sva postavljena pitanja dobili su odgovor", ističu u Ministarstvu.               

Prezentaciji je prisustvovala generalna direktorica Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo Danijela Stolica.  

"Posebno interesovanje prisutni proizvođači iskazali su za podršku preradi na porodičnim gazdinstvima, uzgoju ljekovitog i aromatičnog bilja, razvoju maslinarstva, formiranju kooperativa kao i za uključivanje u registrovane šeme kvaliteta, konkretno za geografsko označavanje proizvoda kao što su maslinovo ulje i proizvodi od divlje narandže", poručili su u Ministarstvu.

hn2

Predstavnici Ministarstva su, kao i na prethodno održanim prezentacijama, poljoprivrednicima iz Herceg Novog ukazali na obavezu da se upisuju u Registar poljoprivrednih gazdinstava kako bi ostvarili pravo na podršku.

Prije dvije sedmice Novljani su upoznati i sa mjerama podrške sektoru ribarstva.

Prezentacijom Agrobudžeta u Herceg Novom, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja  završilo je info-kampanju vezanu za prezentaciju mjera podrške iz ovogodišnjeg budžeta opredijeljenog za poljoprivredu.

U prethodnih mjesec dana, svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači iz Podgorice, Ulcinja, Bara, Cetinja, Danilovgrada, Nikšića, Plužina, Bijelog Polja, Berana, Andrijevice, Plava, Gusinja, Pljevalja, Žabljaka, Šavnika, Mojkovca, Kolašina, Petnjice, Rožaja i Herceg Novog imali su priliku da se detaljnije upoznaju sa mjerama podrške iz budžeta.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i kancelarije savjetodavnih službi i dalje su na raspolaganju za informacije o mjerama podrške zainteresovanim proizvođačima.

Portal Analitika