NATO

Ivanović: Članstvo u NATO prioritet crnogorske politike

Crnogorska demokratska unija ponavlja svoj principijelni stav da je članstvo Crne Gore u NATO prioritet crnogorske politike, ističe potpredsjednica Cdu, Anđela Ivanović.
Ivanović: Članstvo u NATO prioritet crnogorske politike
Portal AnalitikaIzvor

"Svjedoci smo da je, u očekivanju potpisivanja protokola sa Alijansom, kao i procesa ratifikacije koji će uslijediti u zemljama članicama, stvorena atmosfera da je to, zapravo, okončan proces. To, jednostavno rečeno, nije slučaj", rekla je Ivanović.

Upozorava da se članstvo u NATO uzima zdravo za gotovo, navodeći, kao da je to već završena stvar.

"Naši zvaničnici o tome govore sporadično i prigodno, najavljujući prijem za početak ili sredinu 2017. godine. Političari koji su se nekada isticali zalaganjem za NATO, odavno o tome nijesu riječ prozborili, zaokupljeni "važnijim" temama ... Ni jedna funkcija, a ni pregovori u tzv. "parlamentarnom" dijalogu nijesu važniji od crnogorskog članstva u Alijansi", kazala je Ivanović.

Ističe da na crnogorskoj političkoj sceni djeluju snage koje o toj temi "nemaju stav", ili ga ne žele reći, pri čemu njihovi predstavnici, kako kaže, promovišu ideje o tzv. "neutralnosti".

"O onima koji u nastupima brane interese i projekcije o Alijansi drugih zemalja, ne treba trošiti riječi. NATO agenda će biti okončana onog dana kada se crnogorska zastava zavijori u sjedištu Alijanse. Do tada svi oni koji shvataju bezbjednosni, politički, ekonomski i ukupni kulturni i socijalni značaj i važnost našeg pristupanja Sjevernoatlanskom savezu, treba da svoje ukupno djelovanje i odluke usmjere ka uspješnom okončanju tog istorijskog cilja", kazala je Ivanović.

Dodaje da je crnogorsko članstvo u NATO-u pitanje od najvišeg nacionalnog i državnog interesa.

"Kao takvo, ono je i povod i razlog za bolje razumijevanje i saradnju crnogorskih demokratskih i građanskih snaga", zaključila je Ivanović.

Portal Analitika