Svijet

Novi bilans žrtava u Briselu: 35 poginulih, 340 povrijeđenih

U terorističkim napadima u Briselu 22. marta poginulo je najmanje 35 osoba, saopštilo je danas belgijski krizni štab novi bilans žrtava. Policija je saopštila da traga za još osam osumnjičenih.
Novi bilans žrtava u Briselu: 35 poginulih, 340 povrijeđenih
Portal AnalitikaIzvor

Krizni štab je naveo da je 31 osoba pronađena mrtva na aerodromu Zaventem i stanicu metroa, a četiri povrijeđene osobe kasnije su podlegle povredama u bolnici.

Među 31 žrtve stradale na licu mjesta, identifikovano je 28 tijela, među kojima 16 Belgijanaca i 12 stranaca iz SAD, Holandije, Švedske, Njemačke, Francuske, Kine, Italije i Velike Britanije.

Tri porodice čekaju rezultate DNK za svoje bližnje koji se nisu javili od napada.

Na mjestu napada su pronađena tri tijela bombaša samoubica, dva tijela na aerodromu i jedno u metro stanici. Krizni štab nije uvrstio samoubice u taj bilans.

U napadima je povrijeđeno 340 ljudi iz Belgije i 19 drugih država, dodao je krizni štab.

Osam osoba povezanih sa napadom na slobodi

Najmanje osam osoba povezanih sa napadima u Briselu i Parizu još je na slobodi, javlja CNN.

Evropske bezbjednosne agencije tragaju za još osmoricom osumnjičenih, za koje se vjeruje da su povezani sa terorističkim napadima islamista u Francuskoj i Belgiji.

Njihova imena su navedena u bezbjedonosnom biltenu od 11 strana koji je objavljen samo dan nakon napada u Briselu.

Za svu osmoricu, osim jednog se tvrdi da su bili u vezi sa Abdelhamidom Abudom, vođom napada u Parizu i Salihom Abdesalemom, jedinim preživjelim iz tog napada, koji je kasnije uhapšen u Briselu.

Ovaj policijski dokument daje predstavu o gegrafskoj rasprostranjenosti pripadnika Islamske države i njihovoj mreži u Evropi. Trojica osumnjičenih su boravila u Holandiji, Njemačkoj i Švedskoj.

Na listi se nalazi Naim al Hamed, za koga nije potvrđeno da mu je to pravo ime, ali se sumnjiči da je mozak napada u Briselu i Joni Patrik Mejn, belgijanac Belgijsko-malijskog porekla. Njih dvojica su dio mreže Zerkani, nazvane po Halidu al Zerkaniju, stanovniku Brisela i veteranu Avganistanskog rata, koji služi kaznu od 12 godina zatvora.

Izvor: rs.n1info.com

Portal Analitika