Društvo

Omladina SD: Uvaži stav studenata, nastavnika i saradnika na FPN

Pažljivo prateći aktuelnu situaciju na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, Omladina Socijaldemokrata Crne Gore izražava podršku studentima pomenutog fakulteta u borbi za svoja studentska prava.
Omladina SD: Uvaži stav studenata, nastavnika i saradnika na FPN
Portal AnalitikaIzvor

“Smatramo poraznom činjenicu da se cjelokupan proces do prije nekoliko dana odvijao u tajnosti, iza zatvorenih vrata, te da su za planove uprave UCG-a studenti saznali sasvim slučajno. Ovim putem apelujemo na upravu UCG-a da svaki proces koji se tiče načina studiranja i koji se odnosi na studente mora biti javan i transparentan, pogotovo kad su u pitanju oni čija budućnost direktno zavisi od tog procesa, u ovom slučaju studenti", poručuje Omladina SD-a.

U OSD-u tvrde da za sprovođenje ovakve reforme načina studiranja na nekom fakultetu mora postojati kvalitetna analiza, kojom će promjene biti opravdane, te da ključni kreatori novih modela studiranja na bilo kojem fakultetu moraju biti ljudi od te struke što, prema informacijama koje dobijamo od studenata, nije slučaj.

Ne sporeći kvalitet odvijanja nastave na Fakultetu družbenih veda (Fakultetu društvenih nauka) u Sloveniji, takav model, za Omladinu SD-a, nije adekvatan za poređenje, a kao razlog navode to što u Sloveniji ne postoji Fakultet političkih nauka, već su navedeni smjerovi u sklopu Fakulteta društvenih nauka koji funkcioniše po sasvim drugačijem konceptu.

Ono što najviše brine studente FPN-a iz Podgorice jeste pitanje šta dalje.

Spajanje dva postojeća smjera u jedan, kao što bi reformom trebalo da bude učinjeno, za OSD, predstavlja sasvim izvjestan rizik za studente jer im ne garantuje da će upisujući takav, „miksovani“ smjer, moći da nastave studiranje željenog modula.

Nadalje ocjenjuju da će samim tim interesovanje studenata za upisavanje ovog fakulteta značajno opasti, što može dovesti u pitanje dalji opstanak FPN-a u Podgorici.

‘’Ovim putem pozivamo upravu UCG-a da još jednom razmotri opravdanost ovakvog postupka i njegov uticaj na budućnost fakulteta, te da uvaži većinski stav studenata podržan velikim brojem nastavnika i saradnika.", zaključuje se u saopštenju Omladine Socijaldemokrata Crne Gore.

Portal Analitika