Svijet

Prve fotografije iz oslobođene Palmire (FOTO)

Sirijska vojska ostvarila je juče jednu od svojih najvećih pobjeda - oslobodili su grad Palmiru u kojem se nalaze i drevne ruševine grada, dio UNESCO-ove svjetske baštine. Palmira ili "Grad palmi" od juče je napokon ponovno miran - sirijska vojska, uz intenzivnu pomoć ruskih vazdušnihsnaga, porazila je ISIL, teroriste koji su grad kontrolirali od maja prošle godine.
Prve fotografije iz oslobođene Palmire (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Uz grad, koji je prije upada ISIL-a brojio oko 50,000 stanovnika, nalaze se antičke ruševine koje se smatraju jednim od najvažnijih kulturalnih spomenika na prostoru Bliskog istoka. ISIL je uništio dio antičkih spomenika s eksplozivom - bile su to scene koje su šokirale cijeli svijet.

Danas stižu prve fotografije antičkih spomenika iz Palmire nakon ulaza sirijske vojske. Jedan od najvažnijih spomenika - slavoluk pobjede - više ne postoji. Takođe, više nema ni Dioklecijanovog vojnog kampa. Nema ni slavnog hrama Bel kojeg su džihadisti srušili dinamitom.

Prostor muzeja je takođe devastiran, no, srećom sirijske vlasti uspjele su pojedine važne predmete da prebace u Damask prije nego što je ISIL zauzeo grad.

Teroristi ipak nisu stigli sve da sravne sa zemljom i određen broj spomenika je i dalje tu. Ruska novinska agencija Sputnjik objavila je prve fotografije antičkih spomenika u Palmiri nakon jučerašnjeg oslobođenja od strane sirijske vojske.

2803palmira22803palmira32803palmira42803palmira5
Portal Analitika