Abiznis

Bivši radnici HTP Onogošt traže rješenja o penzijama

Grupa bivših radnika nikšićkog Hotelsko-turističkog preduzeća HTP Onogošt okupila se danas ispred prostorija Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja PIO zahtijevajući rješenja o penzijama.
Bivši radnici HTP Onogošt traže rješenja o penzijama
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o 15 bivših radnika HTP Onogošt, koji od marta prošle godine pokušavaju da ostvare pravo na penziju shodno dopunama Zakona o PIO, prenosi agencija MINA-business.

Sa predstavnicima radnika razgovarala je šef područnog odjeljenja PIO u Nikšiću, Nada Drašković, koja im je saopštila da će rješenja dobiti do kraja sedmice.

Jedan od radnika, Miloš Gvozdenović, kazao je da radnicima nije rečeno da li će rješenja biti pozitivna za njih.

"Ukoliko se ne ispoštuje obećani rok, ponovo ćemo se okupiti, ali ovog puta nećemo dozvoliti zaposlenima da uđu u prostorije i rade“, rekao je Gvozdenović.

Radnici su podsjetili da su prošle godine predali dokumenta o ispunjavanju uslova za penzionisanje, ali da su im iz Fonda PIO nakon tri mjeseca odgovorili da na to nemaju pravo, uz obrazloženje da prilikom uvođenja stečaja u preduzeće država nije imala vlasnički udio Onogoštu.

Uslijedila je žalba i Ministarstvo rada i socijalnog staranja je naložilo ponovno pokretanje postupka.

Gvozdenović je kazao da je prošla godina, a da ih iz Fond PIO nijesu obavijestili šta je odlučeno u ponovljenom postupku, zbog čega su se radnici jutros okupili.

Stečaj je u HTP Onogošt uveden 2009. godine, a akcijskim kapitalom upravljao je HLT fond, koji je podnio plan reorganizacije. Privredni sud je 2012. godine uveo klasični stečaj u preduzeće, kada su svi objekti Onogošta zatvoreni, dok je oko 80 stalno zaposlenih ostalo bez posla.

Od prodaje imovine HTP Onogošta isplaćena su potraživanja radnika iz prvog isplatnog reda, a većina ih je stekla uslov za penziju.

Od imovine preduzeća jedino nije prodat hotel Onogošt u Nikšiću.

 

Mina business

Portal Analitika