Politika

POPOVIĆ: Umrla parlamentarna demokratija

Otkazivanjem druga sjednica Parlamenta, prvog redovnog zasijedanja u 2016, umrla je parlamentarna demokratija kod nas, kaže za Skala radio Andrija Popović predsjednik Liberalne partije.
POPOVIĆ: Umrla parlamentarna demokratija
Portal AnalitikaIzvor

Popović je podsjetio da je mimo Ustava, zakona i poslovnika Skupštine Crne Gore otkazana 23. marta druga sjednica prvog redovnog zasijedanja u 2016 godini sazvana osmog marta.

Na ovoj sjednici jedna od tačaka dnevnog reda je bio prijedlog za razrješenje predsjednika Skupštine CG Ranka Krivokapića.

“U crnogorskoj parlamentarnoj praksi to se nikad nije desilo i sada je napravljen politički Gordijev čvor i ne vidi se izlaz iz pat pozicije. Na neki način umrla je parlamentarna demokratija kod nas”, kazao je Popović.

Sa druge strane, blizu je dogovor vlasti i dijela opozicije koji treba da dovede do fer i slobodnih izbora i po riječijma Popovića vjerovatno će u sljedećih nekoliko dana doći do potpisivanja sporazuma.

“Predizborna kampanja se već veoma zahuktala, ali je pitanje da li gotovo stotinu važnih prijedloga zakona i akata koji se nalaze u skupštinskoj proceduri mogu čekati planirane parlamentarne izbore u oktobru ove godine, formiranje vlasti krajem ove godine i može li sljedećih devet mjeseci na neki način stati život u C rnoj Gori”, pita se Popović.

Poslije blokade rada Skupštine CG od njenog predsjednika, kako kaže Popović, Liberalna partija je mišljenja da se moraju hitno raspisati parlamentarni izbori, kako se ne bi izgubilo ogromno vrijeme i izgubio korak prema NATO-u i EU, zaključio je Popović. 

Portal Analitika