Zanimljivosti

Arheolozi otkrili potonuli brod iz 2. vijeka

Ronioci Bavarskog društva podvodne arheologije otkrili su u delti Dunava u Crnom moru u Rumuniji brod koji je potonuo u 2. vijeku naše ere, javljaju agencije.
Arheolozi otkrili potonuli brod iz 2. vijeka
Portal AnalitikaIzvor

„Mislim da je ovo veoma važno otkriće jer je brod odlično očuvan“, rekao je na konferenciji za medije direktor društva Tobijas Flederer.

„Mi smo već podigli na površinu dio trupa broda radi detaljnije analize“, dodaje on.

 Na brodu su ronioci-arheolozi iz Njemačke pronašli mnogobrojne amfore.

Bavarsko društvo podvodne arheologije i Institut za eko-muzejska istraživanja „Gavrilo Simion“ iz grada Tulča, koji se nalazi na delti Dunava, potpisali su ove godine protokol o saradnji. Dokument predviđa stvaranje prvog rumunskog centra podvodnih arheoloških istraživanja u Tulči. Vrijednost projekta koji obuhvata cijelu crnomorsku obalu Rumunije, uključujući i deltu Dunava, iznosi dva miliona eura, izjavio je predstavnik Instituta Džordže Nucu.

Do danas su predstavnici bavarskog društva i rumunskog instituta zajedno istražili obalu u oblasti grupe jezera Razim-Sinoe, pored dakijske tvrđave Argamum i ostrva Biserikuce i u oblasti tvrđave Noviodunum, takođe na Dunavu. Morski talasi odavno su na tim obalama izbacivali antičku keramiku, koju je skupljalo lokalno stanovništvo.

Arheolozi su tvrdili da se na dnu nalaze potonuli brodovi, ali se ispitivanja nisu vršila zbog nedostatka sredstava. Bavarsko društvo podvodne arheologije, osnovano 1984. godine i koje ima oko 70 ljudi, vrši nadzor podvodnih kulturnih nasleđa Uneska. Delta Dunava, u koju spada i dio crnomorske obale Rumunije, od 1991. godine ulazi u spisak objekata svjetskog prirodnog nasljeđa Uneska.

Portal Analitika