Politika

Azinović: Balkan za sada nije na meti terorista

Profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka i stručnjak za pitanje terorizma Vlado Azinović smatra da Balkan kao meta nije na listi prioriteta ISIL-a, već se prije može govoriti da se naš region, iz ugla te organizacije, posmatra kao zona od pomoći za prodor ka njihovim zapadnim metama.
Azinović: Balkan za sada nije na meti terorista
Portal AnalitikaIzvor

- Ako govorimo o mogućnostima za izvođenje terorističkih napada motivisanih ideološkom matricom ISIL-a, morali bismo prvo znati kako ISIL vidi ovo područje i kakve planove za njega ima. U svojim redukcionističkim predstavama stvarnosti, ISIL doživljava svijet kao podijeljen u dvije osnovne zone. U jednoj je neophodno terorom i brutalnim nasiljem destabilizirati vlasti i izazvati revolucionarne promjene koje bi omogućile da se ta društva modeliraju  prema ideološkom konceptu ISIL-a. Druga zona se doživljava kao zona pogodna za vrbovanje novih pristaša, logističku potporu, odmor i osvježenje, transfer prema drugim područjima itd. Mislim da se u strateškim promišljanjima ISIL-a BiH, pa i dobar dio naše regije, svrstava upravo u takvu kategoriju država – smatra Azinović.

Atipični primjeri

O tome, prema njegovim riječima, svjedoči i činjenica da počinitelji dva teroristička napada u BiH u prošloj godini - na policijsku stanicu u Zvorniku i ubistvo dvojice vojnika u Rajlovcu kod Sarajeva - nijesu bili tipični predstavnici militantnih selefijskih krugova za koje se inače vjeruje da su povezani s ISIL-om, nego se radilo o dvojici nestabilnih, ranjivih i duboko traumatiziranih mladih osoba koje su se samo usput i posredno ,,očešale“ o te krugove.

- Mi ne znamo što je to konkretno u oba slučaja poslužilo kao ,,okidač“ koji ih je naveo na izvršenje ovih napada, ali profili Nerdina Ibrića (Zvornik) i Enesa Omeragića (Rajlovac) ne odgovaraju uobičajenim stereotipima o militantnim balkanskim selefijama. Policijske istrage su utvrdile da su obojica djelovali potpuno samostalno i da ih niko nije potaknuo niti naveo da izvedu ove napade. Dakle, obje su situacije odudarale od operativne matrice koju u BiH i regiji provode krugovi bliski ideologiji ISIL-a, a koja se prvenstveno temelji na aktivnom prozelitizmu i misionarskom radu, te na uzdržavanju od bilo kakvog nasilja. Zato sam sklon vjerovati da ISIL ili nema neki poseban plan za BiH i uopšte šire područje regije ili da ovaj dio svijeta doživljava kao svoj potencijalni oslonac – ističe Azinović.

Sa Balkana je u Siriju otišlo 875 boraca, od čega 800 iz četiri zemlje: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Makedonije, podaci su grupacije ,,Soufan“. Navodno, 30 državljana Crne Gore bori se na stranim ratištima.

(opširnije u Pobjedi)

foto: avaz.ba

Portal Analitika