Region

ZILKIĆ PORUČIO: "Politika Srbije ide na ruku radikalnim islamistima"

Na ratištima u Iraku i Siriji ima malo srpskih državljana koji bi svojim povratkom mogli izazvati poremećaje i nered, smatra Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije(IZS) Adem Zilkić. Ipak, on tvrdi da odnos te države prema Islamskoj zajednici "ide na ruku radikalnim elementima".
ZILKIĆ PORUČIO: "Politika Srbije ide na ruku radikalnim islamistima"
Portal AnalitikaIzvor

On je ocijenio da borba protiv terorizma neće biti uspješna sve dok se, kako je rekao, dvostrukim aršinima mjere zločini u Evropi i oni počinjeni u Nigeriji, Turskoj, Iraku.

"Takav pristup je vjetar u leđa i podstrek teroristima da nastave akcije. Pojedine evropske države pokazuju aroganciju i demonstriraju silu. Najmoćnije zemlje miješaju se u untrašnja uređenja islamskih režima i devastiraju ih, pod izgovorom uspostavljanja demokratije", naveo je Zilkić.

On je kazao da su "bombardovanje, rušenje i devastiranje islamskih država od 'Arapskog proljeća' do Iraka, i Sirije greške Evrope" i dodao da nije siguran da Evropa uz ovakav pristup može biti "sigurna od ekstremizma".

Prema njegovim rečima, Evropa mora da mijenja "pristup i komunikaciju i teži iskrenijem odnosu prema islamu".

"Život jedne žrtve u Evropi ni po čemu ne može biti vrjedniji od one u Nigeriji ili Siriji", kazao je Zilkić.

Na pitanje da li Evropi prijeti vjerski rat Zilkić je kazao da ne vjeruje da će biti klasčnog oružanog sukoba".

On je kazao i da je gledajući prizore u Briselu osjećao stravu, ali i sebi postavljao pitanje čemu su krivi nevini ljudi da na tako surov način skončaju svoj život.

rtcg.me

Portal Analitika