Društvo

Podrška uspostavljanju jednakih šansi za medije

Poslanici Socijalističke narodne partije (SNP), Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske Crne Gore, Građanskog pokreta URA, kao i nezavisni poslanici, spremni su da podrže amandmane Centra za građansko obrazovanje (CGO) na set medijskih i vezanih zakona.
Podrška uspostavljanju jednakih šansi za medije
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici CGO-a, Boris Marić i Ana Vujošević, tokom protekla dva dana sastali su se sa predstavnicima poslaničkih klubova u Skupštini, kako bi predstavili pripremljene amandmane na set medijskih i vezanih zakona i čuli stavove poslanika o njima.

Sastanci su, kako je saopšteno iz CGO-a, održani sa poslanicima SNP-a Aleksandrom Damjanovićem i Danijelom Marković, poslanicima Kluba nezavisnih poslanika, predstavnicima Demokratske Crne Gore Velizarom Kaluđerovićem i Nevenom Gošovićem, Građanskog pokreta URA Dritanom Abazovićem i Milošem Konatarom, kao i sa predstavnicima SDP-a, Ivanom Vujovićem i Mirkom Stanićem.

„Svi sagovornici iskazali su punu spremnost da pruže podršku predloženim amandmanima u narednom periodu“, saopšteno je iz CGO.

Kako se navodi, amandmani su pripremljeni u cilju uspostavljanja jednakih šansi za sve medije u Crnoj Gori kroz precizno regulisanje pristupa javnim fondovima i finansiranju medija iz budžeta Crne Gore, a rezultat su višegodišnjih istraživanja i analiza, nacionalnih i međunarodnih, koje je CGO sprovodio.

„Nalazi istraživanja CGO-a, koje su kao relevantne preuzele brojne međunarodne međuvlavine organizacije, vlade i nevladine organizacije, pokazali su da je finansiranje medija u Crnoj Gori iz javnih fondova netransparentno, nekontrolisano i bez jasnih kriterijuma“, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju iz CGO, uočena je tendencija državnih organa da zadrže svoj uticaj na medije, kroz selektivno finansiranje, klijentelističke odnose i stvaranje nejednakih uslova za rad na tržištu, čime se direktno ugrožava konkurencija, ali i vrši pritisak na uređivačku politiku.

„Ovoj lošoj praksi ide na ruku neizveden zakonodavni okvir što medijsku scenu u Crnoj Gori dodatno polarizuje, medijske slobode urušava i posljedično snižava nivo kvaliteta informisanja javnosti“, ocijenjeno je iz CGO.

Ta organizacija je, radi prevazilaženja mapiranih problema, u saradnji sa pravnim stručnjacima, pripremila set amandmana na više zakonskih tekstova koji tretiraju tu oblast.

„Za koje vjerujemo da mogu obezbijediti potreban nivo regulacije, transparetnosti i jednakog tretmana kada je u pitanju finasiranje medija iz budžeta Crne Gore“, kaže se u saopštenju CGO.

Amandmani su pripremljeni u okviru projekta „Regulacija jednakog pristupa medija javnim fondovima u Crnoj Gori“ koji je dio regionalnog projekta „Medijska opservatorija za Jugoistočnu Evropu“, a koji sprovodi regionalno partnerstvo deset organizacija civilnog društva, na čelu sa Mirovnim institutom iz Ljubljane kao nosiocem projekta, uz finansijsku podršku Evropske unije.

CGO će, kako je najavljeno, tokom naredne sedmice nastaviti sa konsultacijama i sastati se sa predstavnicima i drugih poslaničkih klubova u Skupštini.

MINA

Portal Analitika