Društvo

Mitropolit Mihailo: Filijala Beogradske patrijaršije vrijeđa muslimane

Sveštenici cetinjske filijale Beogradske patrijaršije, s vremena na vrijeme, svojim izjavama vrijeđaju muslimane, tvrdeći da je islam lažna vjera, poručuje mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.
Mitropolit Mihailo: Filijala Beogradske patrijaršije vrijeđa muslimane
Portal AnalitikaIzvor

Kako navodi, tako podstiču snažno antiislamsko raspoloženje, koje u glavama svetosavskih fundamentalista iscrtava muslimane kao mete, s kojima se treba obračunati svim sredstvima, i stvaraju pogrešnu sliku o Crnoj Gori i međuvjerskim odnosima u njoj. 

"Njihov čelnik, Amfilohije, kome je strano svako čovjekoljublje, namjerno uzdiže islam na pijedestal zločinačke ideologije, da bi stvorio anticrnogorsko raspoloženje u međunarodnoj javnosti, i podstakao mržnju između hiršćana i muslimana u zemlji. Takvu politiku sijanja mržnje naziva patriotizmom i pravoslavljem, oponirajući cijelom jevanđelju i svakoj od deset božjih zapovijesti. To što on naziva pravoslavljem je skup najobičnijih formalnosti i praznovjerja koje nema veze s pravoslavnom istinom", navodi mitropolit Mihailo. 

Kako dodaje, svjedoci smo da su u cijelom svijetu muslimani do danas miroljubivo koegzistirali s građanima drugih vjera. 

"Za primjer  su hrišćanske crkve na Bliskom istoku, koje vjekovima žive u muslimanskim državama, a da nijednom hrišćaninu nije falila dlaka s glave, stoga što je pripadnik crkve Hristove. Veoma je opasno i neljudski stvarati takav utisak o muslimanima i islamu, kako to čini Amfilohije kao vrhovni svještenik beogradske patrijaršije u Crnoj Gori. Očito da je on instrument u rukama Srbije, koji je sve svoje sile uperio na štetu Crne Gore. Njegove izjave i djela bi podpala pod Krivični zakon svake civilizovane evropske države. A on to još i ne radi iz Srbije, nego sa sred Crne Gore. To je rezultat izopačenog načina djelovanja koji im dozvoljavaju vlasti ove zemlje, zbog čega bi, njemu i njegovim kliricima, trebale otkazati gostoprimstvo, prije nego bude kasno", zaključuje mitropolit Mihailo. 

Portal Analitika