Društvo

Perović: Kriminalni napadi nas neće destabilizovati

Šef sprovodničke službe ZIKS-a Miloje Peković (38) imao je sreću da preživi "kišu metaka" i prođe sa lakšom povredom noge, juče u sedam časova ujutro, u blizini Vezirovog mosta.
Perović: Kriminalni napadi nas neće destabilizovati
Portal AnalitikaIzvor

Ipak, preliminarni rezultati istrage ukazuju da je riječ o organizovanom vatrenom napadu na Pekovića, koji je bio u službenom vozilu i uniformi, a direktor ZIKS-a Miljan Perović u izjavi za Vikend novine tvrdi da je ovaj "pokušaj ubistva ne samo napad na njega i njegovo profesionalno angažovanje, već i napad na sve službenike ZIKS-a, koji u najvećoj mjeri obavljaju svoje dužnosti u skladu sa zakonom, časno i profesionalno".

"Naglašavam da su poslovi u Zavodu jedni od najzahtjevnijih u sektoru bezbjednosti. Uprava ZIKS-a očekuje od nadležnih državnih organa hitnu reakciju u cilju potpunog rasvjetljavanja ovog krivičnog djela, te privođenje odgovornih pravdi", izričit je Perović.

On je dodao da su nadležni u Zavodu od trenutka pucnjave u neprekidnoj komunikaciji i razmjeni podataka i informacija sa Upravom policije, a sve u cilju rasvjetljavanja ovog krivičnog djela.

"Ovakvi i slični kriminalni pokušaji neće destabilizovati ogromne napore, koje ulažu službenici Zavoda, a sve u cilju zakonitog postupanja shodno domaćim i međunarodnim standardima u oblasti izvršenja krivičnih sankcija. Zdravstveno stanje kolege Pekovića je stabilno uz stalni nadzor nadležnih medicinskih službi", objasnio je direktor ZIKS-a.

VN saznaju da je do ranjavanja Pekovića došlo, dok se vozilom kretao iz Zagoriča ka Vezirovom mostu, kada mu je sa strane prišao crveni "golf 2", u kojem su bila dva mlađa muškarca. U tom trenutku suvozač u "golfu" je kroz otvoreni prozor uperio pištolj u Pekovića i ispalio čak šest hitaca u njegovom pravcu, od kojih ga je jedan probio vrata od vozila i pogodio u lijevu nogu. Napadači su se odmah udaljili sa mjesta napada. Policija je odmah postavila blokadu na izlazu iz Podgorice ka Baru.

Ipak, napadači su uspjelida je probiju i domognu se naselja Dajbabe, gdje su napustili vozilo koje su zapalili. Kako saznaju VN, napadači su veče prije napada ukrali vozilo iz podgoričkog naselja Zabjelo, a žena čije je vozilo krađu je prijavila juče ujutro. Peković je u izj avi za policiju kazao da je išao na posao kada je primijetio da uporedo sa njegovim vozilom ide i crveni "golf" pogledao je u tom pravcu i primijetio dvije mlađe muške osobe koje nije prepoznao, a zatim je jedna od njih zapucala u njega.

Perović je naglasio da ovo nije izolovan slučaj i podsjetio da je i prije više od godinu izvršen bombaski napad na porodičnu kuću službenika Milivoja Ivančevića (odgovorni su procesuirani). Bio je napad i na službenike radno angažovane u KPD, u januaru prošle godine.

"Sve ovo su jasni pokazatelji da su poslovi u ZIKS-u bezbjednosno vrlo zahtjevni, te stoga apelujemo na punu posvećenost i pažnju nadležnih državnih organa", eksplicitan je Perović.

cdm

Portal Analitika