Društvo

Cilj reorganizacije FPN-a favorizovanje privatnih univerziteta

Reorganizacija Fakulteta političkih nauka (FPN) je partijsko-mediokritetski čin čiji je glavni cilj urušavanje tradicije i duha univerzitetskih jedinica i favorizovanje privatnih univerziteta, ocijenjeno je iz Foruma mladih Socijaldemokratske partije.
Cilj reorganizacije FPN-a favorizovanje privatnih univerziteta
Portal AnalitikaIzvor

Forum mladih te stranke, prema riječima njihovog predsjednika Fedada Kurpejovića, podržava studente i nastavno osoblje FPN-a i poručuje im da svoje nezadovoljstvo iskažu sredstvima građanske akcije.

Kako je naveo, oni su podršku pružili povodom aktuelne situacije na FPN-u koja će, sudeći po odluci Rektorata UCG, u skorijoj budućnosti rezultirati ukidanjem studijskih programa međunarodni odnosi i evropske studije, kao i kompletnom reorganizacijom i restrukturiranjem ostalih studijskih programa i nastavnih kapaciteta.

„Smatramo da je odluka UCG još jedan čin partijsko–mediokritetskih aktivnosti koje za glavni cilj imaju urušavanje tradicije i duha organizacionih jedinica UCG i favorizovanje privatnih univerziteta“, navodi se u saopštenju Kurpejovića.

Prema njegovim riječima, razračunavanje rektorke i Upravnog odbora UCG sa pojedinim organizacionim jedinicama traje već nekoliko godina, počev od Pravnog, preko Ekonomskog, Filozofskog a sada i FPN-a, a sve na uštrb studenata, i u korist privatnih univerziteta.

Kurpejović je upitao da li neko želi da ukidanjem tih smjerova omogući da država sufinansira te studijske programe na privatnim univerzitetima, "puneći time džepove njihovim osnivačima i vlasnicima".

„Takođe, država koja je proklamovala evropske integracije kao prioritet, ne smije dozvoliti gašenje studija iz ove oblasti na državnom univerzitetu, već se može pristupiti smanjivanju broja upisanih, ukoliko je sporan broj svršenih studenata“, smatra Kurpejović.

Ako se nastavi, kako je rekao, aktuelna politika Rektorata, postojanje UCG biće dovedeno u pitanje, a svršeni srednjoškolci biće u (ne)mogućnosti da svoje obrazovanje nastave na univerzitetima rezervisanim za „građane sa dubokim džepom“.

„Zbog toga pozivamo Rektorat UCG da još jednom preispita odluku i smjernice upućene FPN, kao i da konsultuju eksperte u oblasti političkih nauka a ne „eksperte“ koje sa navedenim naučnim disciplinama nemaju nikakvih dodirnih tačaka“, kazao je Kurpejović.

Izvor: Mina

Foto: rtcg.me

Portal Analitika