Kultura

Evropska prijestonica kulture 2020 je- Rijeka

Titulu Evropske prijestonice kulture 2020 osvojio je grad Rijeka, programom Port of Diversity.
Evropska prijestonica kulture 2020 je- Rijeka
Portal AnalitikaIzvor

U prvom krugu za Evropsku prijestonicu kulture 2020 natjecalo se čak devet gradova, a u drugi krug ušli su Dubrovnik, Osijek, Pula i Rijeka. Nakon intenzivnih priprema, različito organizovanih procesa i pristupa, u februaru su predati završni prijedlozi - 'bid bookovi' četvoro finalista, a titulu prijestonice kulture osvojio je grad Rijeka.

Projekat Evropske prijestonice kulture započet je 1983. na inicijativu Meline Mercouri, tadašnje grčke ministrice kulture s ciljem promocije i snaženja pozicije kulture među državama članicama EU, ali i senzibilizacije za različitosti unutar ovog heterogenog prostora. Prvi grad koji je ponio tu titulu bila je Atina 1985, a po prvi put jedan od hrvatskih gradova preobraziće se u prijestonicu 2020. godine.

"Zajedno s pojmom Luka, teme Rada, Različitosti i Vode tvore narativ o posebnostima grada, njegovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti te predstavljaju vrijednosti duboko utkane u istorijski identitet Rijeke, kako doslovno tako i metaforički. U njima se istovremeno ogledaju i temelji Evropske unije: multikulturalnost, raznolikost, poštovanje različitosti, otvorenost za dijalog i saradnju. Nezavisno od političke volje i demokratske tradicije, ove vrijednosti, dakako, nisu zagarantovane jednom zauvijek. Naprotiv, upravo zbog stvarne i stalne opasnosti da budu ugrožene, pogotovo u okolnostima dugotrajne ekonomske krize, valja ih braniti promišljanjem, vrednovanjem i zastupanjem iz umjetničke i kulturne perspektive."- stoji na stranicama Rijeka 2020.

Žiri je odabrao Rijeku, a taj će grad u naredne četri godine upregnuti sve svoje snage u preobražaj, kako bi se pretvorio u dinamičnu i raznoliku kulturnu pozornicu.

(kulturpunkt.hr)

Portal Analitika