Društvo

Na FPN-u razmatraju promjene i traže optimalno rješenje

Na Fakultetu političkih nauka FPN sagledavaju se mogućnosti za promjene i tražiće se optimalno rješenje koje će uvažiti sve realne specifičnosti oblasti političkih nauka, ocijenjeno je na sjednici Vijeća studenata i uprave te univerzitetske jedinice.
Na FPN-u razmatraju promjene i traže optimalno rješenje
Portal AnalitikaIzvor

Na današnjoj sjednice uprave i Vijeća studenata FPN-a, održanoj povodom aktuelnosti vezanih za reorganizaciju FPN-a, članovi uprave su opovrgli pojedine medijske natpise da je bilo ko, i sa bilo koje instance, u toku dosadašnjeg procesa reorganizacije zagovarao ili spominjao eventualno ukidanje FPN-a.

Kako se navodi u saopštenju dekana FPN-a, Saše Kneževića, i predsjednika Vijeća studenata tog fakulteta, Maksima Janičića, na FPN-u se, u saradnji sa Radnim timom Univerziteta Crne Gore UCG i međunarodnim konsultantima, sagledavaju mogućnosti za određene promjene i adekvatno strukturiranje studijskih programa.

"Tražiće se optimalno rješenje koje će uvažiti sve realne specifičnosti koje odslikavaju oblast političkih nauka“, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, u dosadašnjim fazama tog procesa, koji traje već pola godine, u vše navrata su vođeni razgovori, usaglašavanja i argumentovani dijalog sa predstavnicima Radnog tijela UCG i spoljnim ekspertima.

"Neke promjene u smislu racionalizacije predložilo je samo Vijeće FPN-a, čemu su podršku dali i studentski predstavnici u Vijeću“, navedeno je u saopštenju.

Pošto studenti, kako je saopšteno, predstavljaju primarni interes Fakulteta, zajednički je stav da sva pitanja koja interesuju studente treba na transparentan način razjasniti, iskazujući razumijevanje studenata u vezi sa statusom studijskih programa na FPN-u, ali i, dodaje se, potrebu da se vrše neophodne reforme studijskih programa i modela studija.

"Pri svemu tome, izraženo je očekivanje da se ne podliježe pritisku javno prezentiranih informacija o ugroženosti studenata zbog najavljenih promjena i gašenju Fakulteta, niti stvaranju dodatnih tenzija, već da se krajnje odgovorno doprinosi otklanjanju dilema u stvaranju ambijenta za konstruktivan rad“, kaže se u saopštenju.

Na današnjem sastanku, kako je saopšteno, članovi uprave su dali neophodne informacije u vezi sa ključnim pitanjima koje izazivaju nedoumice ili bojazni kod studenata.

"A koja se tiču profilacije studijskih programa, modela studiranja, prelaznog perioda, dinamike kojom se reakreditacioni proces odigrava, izvjesnost završetka studija po režimu studija važećem u vrijeme upisa, validnosti psotojećih i budućih diploma na tržištu rada bez obzira na karakter i obim reformi na UCG“, navodi se u saopštenju.

(Mina)

Portal Analitika