Abiznis

Prihod od vinjeta skoro 613 hiljada eura

Lučka kapetanija Kotor prihodovala je u prošloj godini ukupno 975,37 hiljada eura, od čega se najviše, čak 612,99 hiljada eura odnosilo na vinjete koje kao naknadu za plovidbu crnogorskim vodama, plaćaju strane jahte.
Prihod od vinjeta skoro 613 hiljada eura
Portal AnalitikaIzvor

U izvještaju o radu Lučke kapetanije Kotor za prošlu godinu navodi se da je u luke Bokokotorskog zaliva tokom prošle godine uplovilo ukupno 460 brodova domaće i strane zastave, sa ukupno 441,69 hiljada putnika i 1,47 hiljada tona tereta.

Ta Lučka kapetanija, sa ispostavama u Tivtu, Herceg Novom i Zelenici, pokriva akvatorijum Bokokotorskog zaliva u kome se odvija najveći dio pomorskog prometa u Crnoj Gori, prenosi portal Boka News.

Prema njihovim podacima, u Boku je u prošloj godini uplovilo ukupno 4,34 hiljade domaćih i stranih jahti, čamaca i glisera, sa ukupno 21,45 hiljada putnika i članova posade.

Inspektori sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor, njih dvojica, obavili su u prošloj godini ukupno 715 inspekcijskih nadzora.

“Od toga su 92 inspekcijska pregleda bila na brodovima u sklopu kojih je obavljeno 460 kontrola po elementima sigurnosti plovidbe, pri čemu su za tri broda donešene mjere privremene zabrane isplovljenja do otklanjanja uočenih nedostataka”, rekli su iz Lučke kapetanije.

U izvještaju se navodi da je jedan od tih brodova bio veliki italijanski kruzer Costa Mediterranea, koji je krajem avgusta prošle godine prilikom boravka u luci Kotor imao nesvakidašnju havariju na jednoj od soha za čamce, pa je jedan od njegovih tendera ostao zaglavljen, viseći verikalno niz lijevi bok broda.

“Zbog toga je kruzer, dug 293 metra i težak 85,7 hiljada bruto-tona, dobio zabranu isplovljenja, pa je neplanirano ostao u luci skoro dva dana dok kvar nije otklonjen, a oštećeni tender ponovno podignut na palubu broda”, podsjetili su iz Lučke kapetanije.

Inspektori sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor obavili su i 305 inspekcijskih pregleda na čamcima raznih namjena, kao i 318 pregleda u zoni morskog dobra, od čega su 48 bili pregledi objekata sigurnosti plovidbe.

“Inspekcijskih pregleda zbog davanja mišljenja za uzgoj ribljeg fonda, odnosno za izgradnju na obali je bilo 12”, dodaje se u izvještaju.

Inspektori su, kako se dodaje, donijeli 18 prekršajnih naloga i izrekli ukupno 15,45 hiljada eura novčanih kazni, od čega je do kraja godine naplaćeno 11,2 hiljade eura.

Izvor: Mina business

Portal Analitika