Društvo

Đačić: Tendenciozne i jednostrane ocjene NVO Ozon i Breznica

Đačić ističe da je saopštenje nevladinih organizacija „Ozon“ i „Breznica“ u kome su iskazali navodnu brigu za kvalitet vazduha u Pljevljima pokušaj njihovog što boljeg pozicioniranja, a u cilju ostvarenja lične koristi Aleksandra Perovića i Milorada Mitrovića.
Đačić: Tendenciozne i jednostrane ocjene NVO Ozon i Breznica
Portal AnalitikaIzvor

“Ova dva samozvana eksperta i analitičara u pokušaju, protumačila su onako kako im najbolje može koristiti, rezultate monitoringa aerozagađenja u prošloj i ovoj sezoni grijanja u Pljevljima.

 

Perović i Mitrović su jedine dvije osobe na svijetu koje tvrde da sagorijevanje bio- goriva zagađuje više životnu sredinu od sagorijevanja uglja! Pri tome, da bi održali ovu svoju nebuloznu tvrdnju, nijesu se libili da pokušaju omalovažiti univerzitetsko znanje, fakultetske diplome, iskustvo i rad na smanjenju aerozagađenja pljevaljske kotline, tima stručnih, vrijednih i odgovornih ljudi Mašinskog fakulteta, Vlade Crne Gore i opštine Pljevlja. Samoproklamovanom ekspertsko - analitčkom tandemu Perović - Mitrović nije ni to bilo dovoljno, pa su sebi dali za pravo da građanima Pljevalja savjetuju kako da se ponašaju u budućoj izbornoj kampanji koju je ovaj dvojac već počeo svojim saopštenjem.

 

Jedini koji bi trebalo da preuzmu odgovornost su upravo Perović i Mitrović zbog svoje laičke i smišljeno nepotpune analize monitoringa aerozagađenja. Svim građanima Pljevalja i svim ljudima iskreno zainteresovanim za rješavanje problema aerozagađenja je jasno da na koncentraciju PM čestica u vazduhu ne utiču samo individualna ložišta i kotlarnice. Veoma bitan faktor između ostalog, je i klima. U svaku ozbiljnu analizu rezultata monitoringa moraju biti uključene i hidrometeorološke prilike koje su ove godine bile veoma nepovoljne. 

 

O tome svjedoče i rezultati monitoringa aerozagađenja za glavni grad. Tokom posljednjih 12 dana januara ove godine u Podgorici je registrovano 168 satnih prekoračenja PM10 čestica, a godinu prije, u istom periodu, 49 što je skoro tri i po puta manje. Takve vremenske prilike uslovile su i da je u Pljevljima uprkos većem korišćenju bio - goriva, posebno u januaru i februaru, broj dana sa prekoračenjima u posljednje dvije sezone grijanja skoro identičan. Ohrabruje i govori da smo na pravom putu i da mjere daju rezultate, činjenica da je broj dana sa ekstremnim i maksimalnim satnim koncentracijama PM čestica ove sezone grijanja u Pljevljima daleko manji u odnosu na prošlu, a što se vidi iz priloženih tabela.

 

 

Koncentracija PM 10 (mikrograma po metru kubnom)

Pljevlja

500-600

600-700

700-800

800+

Januar 2016 -  broj prekoračenja satnih koncentracija

10

3

2

2

Januar 2015 - broj prekoračenja satnih koncentracija

20

15

7

5

 

 

 

 

Koncentracija PM 10 (mikrograma po metru kubnom)

Pljevlja

200-300

300-400

400-500

500+

februar 2016 -  broj prekoračenja satnih koncentracija

25

7

1

0

februar 2015 - broj prekoračenja satnih koncentracija

69

20

12

2

 

Vlada Crne Gore i opština Pljevlja nastaviće sa realizacijom planiranih aktivnosti ne obazirući se previše na buduća politikantska saopštenja tandema Perović - Mitrović.

 

Građani Pljevalja nikada nijesu dali značajniju podršku ovim dvjema nevladinim organizacijama. Razlozi su nestručnost, nekompetentnost, upitne radne biografije njihovih predstavnika, jeftina retorika i neutaživa želja za lakom i brzom zaradom pojedinca. Njihov pokušaj uzbunjivanja javnosti nije uspio ni posljednjeg decembra u Pljevljima. To je bio debakl, koji je organizatora ostavio zbunjenog. Čulo se iz njihovih usta sve najgore o građanima Pljevalja. Možemo o svemu i eksplicitnije. Već smo im poručili da se ostave prazne priče, i daju stvarni doprinos rješavanju problema, ako su spremni. Suprotno tome, opština Pljevlja je prije dva dana zaključila ugovor sa slovenačkom kompanijom Esotech o projektovanju nove gradske toplane što je prvi i najznačajniji korak ka gašenju postojećih velikih kotlarnica u centru grada. U narednoj sezoni grijanja obezbijedićemo nove količine eko - goriva po subvencioniranim cijenama. Krajnji cilj je, što je poznato građanima Pljevalja, toplifikacija, kao ključno i jedino rješenje za bolji i čistiji vazduh u Pljevljima”, zaključio je na kraju saopštenja Đačić.

 

 

Portal Analitika