Svijet

Hag se sprema za presudu Karadžiću

Haški tribunal se priprema za sjutrašnje izricanje presude bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koje će pratiti preko 500 osoba, od čega 200 novinara iz cijelog svijeta, a na prostoru ispred zgrade biće smješteno preko 50 reportažnih kola raznih TV stanica koje će direktno prenositi izricanje presude.
Hag se sprema za presudu Karadžiću
Portal AnalitikaIzvor

Osim svih kapaciteta u zgradi Tribunala priprema se i prostor u obližnjoj zgradi "World Forum"-a odakle će prenos izricanja presude pratiti mnogobrojni predstavnici ratnih žrtava u Bosni, akademske zajednice, istraživača, predstavnika civilnog društva, diplomata, piše sarajevski Avaz.

Oko zgrade u kojoj će biti izrečena presuda je postavljena i metalna ograda kako bi se lakše kontrolisao pristup zgradi i okolnim područjima, koju će, kako je najavljeno obezbjeđivati holandska policija, a gdje će pristup biti omogućen samo akreditiranim osobama.

U Hag već danas pristižu i mnogi predstavnici žrtava iz BiH, među kojima i delegacija Memorijalnog centra Potočari, "Srebreničke majke" i "Žene Srebrenice", od kojih će samo neki imati mjesto na galeriji sudnice.

Avaz nezvanično saznaje da određene organizacije iz Holandije pripremaju natkriveni prostor pred Tribunalom za one koji neće moći da dobiju mjesto u zgradama Tribunala i "World Forum"-a.

rtcg.me

Portal Analitika