Društvo

Podrška PzP penzionisanim policajcima

Povodom štrajka penzionisanih policajaca Pokret za Promjene izdao je sljedeće saopštenje:
Podrška PzP penzionisanim policajcima
Portal AnalitikaIzvor

„Da država Crna Gora ne poštuje zakone koje je sama napisala, pokazuje i slučaj 307 policajaca, koji su penzionisani na osnovu sporazumnog raskida radnog odnosa. Naime, iako su već jednom protestovali i tražili da im se isplate otpremnine koje ih sljeduju, Vlada još uvijek nije našla načina da na adekvatan način riješi ovo pitanje, i isplati oko tri miliona eura kolika su njihova potraživanja, dok su njihove kolege iz ANB-a, koje su istovremeno penzionisane, isplaćene u cjelosti na osnovu Sporazuma o politici zarada zaposlenih u javnom sektoru.

Sa druge strane, čudno je, i prije svega paradoksalno, da se u situaciji kada su zarade radnicima MUP-a povećane i do 15% , što je bivši ministar Konjević naveo kao jedan od svojih velikih uspijeha, nekadašnjim pripadnicima MUP-a ne može isplatiti ni ono što su svojim radom stekli, već dobijaju simbolične otpremnine, znatno manjeg iznosa nego što ih na osnovu Sporazuma sljeduje. Smatramo da je besmisleno da se nagrađuju batinaši koji su trovali narod u noći 24.oktobra , dok se ostali nalaze u jednoj prilično nezavidnoj situaciji.

Osim toga, penzionisani pripadnici MUPa iz 2015. su u znatno gorem položaju nego njihove kolege koje su otišle u penziju nešto ranije. To samo pokazuje, ne samo diskriminatorski odnos prema nekadašnjim pripadnicima MUPa , već i to da je državna kasa prazna i da više ne može da podmiri ni ono što radnike iz javnog sektora zakonski sljeduje. Dugogodišnja katastrofalna politika zaduživanja je upravo i razlog ovakvog stanja i pitanje je vremena kada će se sistem urušiti, te zato još jednom pozivamo sve zaposlene u javnoj upravi da ne zatvaraju oči pred ovako očiglednim činjenicama“, navodi se u saopštenju PzP.

 

Portal Analitika