NATO

Radunović: Ne želimo nikome ono što se nama dogodilo 1999.

Povodom 24. marta, dana kada je NATO 1999. godine počeo bombardovanje SR Jugoslavije, Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija (DNP), ratni veterani, nevladine organizacije i nestranačka udruženja koja se protive ulasku Crne Gore u ovaj vojni savez, organizuju sjutra u 20:00 časova na Trgu Republike u Podgorici protest pod nazivom „Ne zaboravljamo“.
Radunović: Ne želimo nikome ono što se nama dogodilo 1999.
Portal AnalitikaIzvor

Zamjenik predsjednika Nove i funkcioner Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović, rekao je da će se sjutrašnji skup razlikovati od dosadašnjih u nekoliko segmenata: pored uobičajenih govora političara, građana iz nestranačkih udruženja i ratnih veterana, gošća na skupu biće Ivana Žigon, emitovaće se film o bombardovanju 1999. i prvi put će se pomenuti sve žrtve iz Crne Gore – ne samo one koje su izgubile život u našoj zemlji, već i one koji su stradali i u drugim dijelovima bivše države.  

On je rekao da organizatori skupom ne žele da odaju samo pomen nevinim žrtvama i da se sjete „iživljavanja nad materijalnim dobrima koje su stvarale generacije predaka“, već da ukažu na činjenicu da su neke moćne države NATO-a spremne da zbog svojih partikularnih interesa najgrublje pogaze međunarodno pravo.

„Zbog toga je od izuzetne važnosti da još jednom podsjetimo crnogorsku javnost da funkcija stranih ambasada u Crnoj Gori nije da izigravaju savjetovlišta za domicilno stanovništvo, već da se bore da što efikasnije zastupaju interese svojih vlada i država. Prema tome, svaki njihov istup ne treba da doživljavamo kao neku obavezu koja mora da bude poštovana“, poručio je Radunović na današnjoj konferenciji za medije i dodao da naše vlasti treba da se ponašaju na isti način kao i strane ambasade – da brinu o interesima svojih građana.

On je kazao da sjutrašnji skup treba sve da podsjeti kako je bilo prije 17 godina, te da i dalje postoji opasnost da se i danas isto nekome dogodi.

„Interesi velikih sila determinišu kretanja u svijetu. Treba dobro da razmislimo da li mi kao mala država treba da se miješamo u poslove velikih i da dovodimo građane Crne Gore u tešku situaciju, da nas možda teroristi, kojih ima sve više u svijetu, stave na listu i da jednog dana i u Podgorici gledamo scene kakve smo juče vidjeli u Briselu. Ne želimo da se nikome desi ono što se nama dogodilo 1999. godine“, istakao je Radunović.

Funkcioner DF-a je kazao da su na obilježavanje godišnjice NATO bombardovanja pozvani i lideri Demosa, Socijalističke narodne partije i Demokrata – Miodrag Lekić, Srđan Milić i Aleksa Bečić, ali da još uvijek nijesu potvrdili da li će prisustvovati.

Portparol DNP-a Milun Zogović rekao je da većinska Crna Gora nije za ulazak u NATO. On je pozvao građane da dođu na sjutrašnji protest kako bi „poslali poruku da se ne slažu sa namjerom crnogorskih vlasti da na silu i suprotno većinskom raspoloženju građana uvuku u vojni imperijalistički savez zapadnih država".

„Svaka odluka koja bi bila donešena van demokratskog referenduma bila bi neprihvatljiva“, poručio je kratko Zogović.

Luka Radonjić je u ime nestranačkih organizacija koje će prisustvovati obilježavanju godišnjice NATO bombardovanja, rekao da je 24. mart dan  nepravde i agresije, ali i dan otpora, slobode i samopoštovanja.

„Taj dan je pokazao da je NATO pakt jedan svijet koji za vrijednosti tretira ubijenu djevojčicu, uplakanog dječaka, srušene mostove i zgrade. Taj dan je dio istorije koja nam je nametnuta, sadašnjosti koju nijesmo birali i budućnosti koja je ukinuta mnogima – ne samo onima koji su stradali, već i onima koji su preživjeli, jer se posljedice bombardovanja zbog radijacije osjećaju i danas“, istakao je Radonjić.

Foto: Anadolija

Portal Analitika