Svijet

Napadi koji su potresli Evropu od 2004.

Današnji napadi u Briselu posljednji su u nizu širom Evrope u proteklih desetak godina. Najmanje 34 osobe su poginule, a na stotine je povrijeđeno u današnjim napadima u belgijskoj prijestonici.
Napadi koji su potresli Evropu od 2004.
Portal AnalitikaIzvor

Donosimo kratku retrospektivu napada od 2004. godine.

14. mart 2016: Napad koji je izvela pripadnica PKK-a u Ankari (Turska) usmrtio je najmanje 37 osoba.

13. novembar 2015: Naoružane osobe povezane sa grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL) izvršile su napade na nekoliko lokacija u Parizu, uključujući koncertnu dvoranu Bataklan. Tada je ubijeno 130 osoba, a ključni osumnjičeni za napade, 26-godišnji Sala Abdeslam, uhapšen je 18. marta ove godine u Briselu.

14. februar 2015: Napadač je ubio danskog sineastu Fina Norgarda i ranio tri policajca u Kopenhagenu. Dan kasnije, Omar El-Husein napada sinagogu, ubija čuvara i ranjava dvojicu policajaca, prije nego što je ubijen.

7. januar 2015: Napad vatrenim oružjem na redakciju pariskog satiričnog magazina Šarli Ebdo (Charlie Hebdo). Poginulo dvanaest osoba. Al Kaida Arapskog poluostrva preuzela je odgovornost za napad, kazavši kako je to osveta za karikature proroka Muhameda u ovom časopisu.

24. maj 2014: Četiri osobe su ubijene u Jevrejskom muzeju u Briselu. Napadač, naoružan automatskom puškom "kalašnjikov" je bivši francuski borac povezan sa ISIL-om.

22. maj 2013: Dva muškaraca, za koje se smatra da su bili inspirisani Al Kaidom, napali su britanskog vojnika Lija Rigbija u Londonu, i izboli ga na smrt.

Mart 2012: Francuz Mohamed Mera, naoružani napadač koji je tvrdio da je povezan sa Al Kaidom, ubio je troje djece iz jevrejske škole, rabina i tri vojnika u Tuluzu, na jugu Francuske.

22. juli 2011: Protivnik muslimana Anders Bering Brejvik postavio je bombu u Oslu, a potom izvršio masakr iz vatrenog oružja u omladinskom kampu na norveškom ostrvu Utoja. Ubio je 77 osoba, od čega je veliki broj mladih.

7. juli 2005: U Londonu su ubijena 52 putnika, kada su se četiri bombaša-samoubice, inspirisani radom Al Kaide, detonirali svoje bombe u tri podzemna voza i u jednom autobusu.

11. mart 2004: U najgorem napadu koji se desio u Evropi, eksploziji bombi u četiri madridska putnička voza, poginula je 191 osoba.

Izvor i foto: Al Jazeera 

Portal Analitika