NATO

VUJANOVIĆ: Ulaskom u NATO 2017, bliži smo i EU

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je za RTCG da je kroz diplomatske kontakte, koje je imao, dobio uvjeravanja da će Crna Gora početkom naredne godine postati članica NATO-a, te vjeruje da će članstvo u Alijansi ubrzati put Crne Gore u Evropsku uniju.
VUJANOVIĆ: Ulaskom u NATO 2017, bliži smo i EU
Portal AnalitikaIzvor

Prije deceniju pitanje nezavisnosti oštro je dijelilo Crnu Goru. Danas je ona realnost koju prihvataju i oni koji su joj se protivili, pa Vujanović očekuje da tako bude i sa članstvom naše države u NATO-u.

- Kada se vide efekti članstva u NATO, oni koji su sada protiv, biće za članstvo u NATO, jer će to biti benefit svih građana Crne Gore - kazao je Vujanović.

On je poručio da bi Crna Gora članica NATO-a mogla da postane na proljeće naredne godine.

- U svim onim kontaktima koje imam sa predsjednicima država, njihove prognoze kažu da će ta dinamika ratifikacije ići dobro - naveo je Vujanović.

On smatra da će ulaskom u NATO, Crna Gora će urediti pitanje bezbjednosti, ali i put ka EU učiniti bližim i jednostavnijim.

- Kad budemo članica NATO-a, mislim da su vrata EU apsolutno i potpuno otvorena. Da mi možemo da u svakom razgovoru prema EU i svim članicama EU koje su članice NATO-a da kažemo, pa mi smo zajedno sa vama u NATO-u zašto ne bi bili zajedno u EU. Mi smo za istim stolom sa 28 članica NATO-a i sa 22 članice EU. Zar to nije prilika da promovišemo i u okviru NATO potrebu da se intezivira ulazak u EU i da se jednom dijelu ljudi koji su prema NATO-u imali rezervu i pristupanje EU pokaže da NATO ima svoju vrijednost - zaključio je Vujanović.

Izvor i foto: Portal RTCG

Portal Analitika