Svijet

Rusija i Irak upozorili Belgiju na napade

Ruske i iračke obavještajne službe upozorile su evropske i belgijske vlasti o mogućem napadu kojeg planira ISIL, prenosi Al Jazeera.
Rusija i Irak upozorili Belgiju na napade
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici ruskih službi su, pak, upozorili belgijske vlasti o mogućnostima napada. Prema informacijama ruskih zvaničnika, tri borca Islamske države Irak i Levant (ISIL), uključujući dva brata iz Bjelorusije, Ivana i Alekseja Dovbaša, te Marata Junusova, otputovali su u Belgiju krajem februara. Prema bezbjednosnim izvorima, dva brata su se pridružila borcima u Siriji, gdje su prošli specijalni trening prije nego što su otputovali u Evropsku uniju. Obavještajne službe iz Bjelorusije potvrdile su da tragaju za ove tri osobe, ali nijesu navele da li su one umiješane u napade ili ne.

Jedan irački obavještajni zvaničnik kazao je da su im izvori u sirijskom gradu Raki, uporištu ISIL-a, rekli da grupa planira napade u Evropi već dva mjeseca, čije će mete biti "aerodromi i željezničke stanice". Ovaj zvaničnik rekao je za AP da su iračke vlasti obavijestile evropske zemlje o tim planovima, "ali da Brisel u tom momentu nije bio dio planova". Dodao je da su borci ISIL-a promijenili operacije i premjestili ih u Brisel, zbog "hapšenja Salaha Abdeslama", osumnjičenog za napade u Parizu. Drugi visoki obavještajni irački zvaničnik rekao je da "ISIL stoji iza napada i da su oni planirani u Raki prije dva mjeseca i da postoje još tri bombaša samoubice koje će izvesti drugi napad."

Kako je objavila novinska agencija bliska grupi, ISIL je preuzeo odgovornost za napade u Briselu.

Izvor i foto: Al Jazeera Balkans

Portal Analitika