Društvo

Zaustaviti pljačku crnogorskog podmorja

Na marginama Skupštine internacionalne Akademije za podvodno istraživanje i tehniku i Sajma nautike u Bolonji dogovorena je velika međunarodna konferencija o zaštiti crnogorskog podmorja u septembru ove godine.
Zaustaviti pljačku crnogorskog podmorja
Portal AnalitikaIzvor

„Podvodno arheološko blago Crne Gore je od neprocjenjive vrijednosti i totalno je nazaštićeno” – nepodijeljen je stav najeminentnijih autoriteta na ovogodišnjoj Skupštini internacionalne  Akademije za podvodno istraživanje i tehniku.

Ova Akademija (Accademia Internacionale di science e tecniche subacquee), je među najuglednijim institucijama u svijetu u ovoj oblasti i od svog osnivanja 1960. godine okuplja najveća imena u svijetu naučnih podvodnih istraživanja u oblasti hidroarheologije i drugim oblastima od važnosti za život pod vodom. Stoga je jako značajno da su baš oni bili jedinstveni u stavu da je neophodna hitna velika međunarodna konferencija o zaštiti crnogorskog arheološkog blaga u njenom podmorju.

Predstavnik Crne Gore, a ujedno i jedini predstavnik iz Jugoistične Evrope na Skupštini je direktor Regionalnog Centra za obuku ronilaca i podvodno deminiranje iz Bijele (RCUD), Vesko Mijajlović.

“Ovo je velika stvar za Crnu Goru i doživljavamo je kao ogroman doprinos u naporima koji već godinama naš Regionalni centar pokušava da nametne u Crnoj Gori o alarmantnoj i katastrofalnoj situaciji vezanoj za zaštitu blaga našeg podmorja“ – kazao je Mijajlović.

Tokom petogodišnjeg podvodnog istraživanja bijelski Centar je u saradnji sa američkom kompaniom RPM “Nautical” locirao  oko 25 lokacija potopljenih brodova sa netaknutim teretom od kojih je 11 potonulo prije Hrista između četvrtog i prvog vijeka prije nove ere.

– Ovi arheološki ostaci na dnu mora koji su potonuli mnogo prije Hrista preko antičkog i srednjovjekovnog perioda, pa sve do onih nekoliko stotina godina starih, pričaju sadašnjim generacijama o jednom jako prometnom antičkom pomorskom putu, kulturi i burnoj istoriji naših predaka na ovom prostoru. Radi se o neprocjenjivoj vrijednosti i zato su naši apeli upućeni institucijama sistema i javnosti tako alarmantni. Mora se uspostaviti red u toj oblast i zaustavi pljačka našeg podmorja. Ne pretjerujem ako kažem da je situacija dramatična i da je potrebna hitna reakcija cjelokupnog društva. Posebno, ako nedvosmisleno ukazujemo nadležnim državnim organima da nama predmeti neprocjenjive vrijednosti izvađeni sa dna mora nestaju u nepovrat organizovanim krijumčarenjem preko naše granice, zbog čega će i ova i buduće generacije biti zauvijek uskraćene da upoznaju  svoje naslijeđeno istorijsko i kulturno bogatstvo – tvrdi Mijajlović.

Međunarodna konferencija i prisustvo najvećih svjetskih autoriteta iz oblasti podvodne arhelogije sigurno će opravdati upornost Regionalnog centra da nadležni hitno reaguju kako bi se sačuvalo  neprocjenjivo blago podmorja Crne Gore, uvjeren je Mijalović. (Radio Jadran)

Portal Analitika