Zanimljivosti

Dvostruki život Fidela Kastra

Posjeta Baraka Obame Kubi, prva službena posjeta nekog američkog predsjednika u posljednjih 88 godina, povod je za priču o knjizi "Dvostruki život Fidela Kastra", autora Huana Reinalda Sančeza. On je 17 godina radio kao tjelohranitelj kubanskog vođe, a onda je u knjizi otkrio licemjerstvo između Kastrove retorike i njegovih postupaka.
Dvostruki život Fidela Kastra
Portal AnalitikaIzvor

Dok je njegov narod patio, Fidel Kastro živio je u udobnosti, a do javnosti je tajio sve, pa čak i osmoro djece, brojne ljubavnice i ženu.

Njegova prva supruga bila je Mirta Díaz-Balart, a druga Dalia Soto del Valle. Obje je varao, drugu s Seliom Sančez, svojom ličnom sekretaricom, prisnom prijateljicom i "psom čuvarom" tokom 30 godina.

Bilo je tu još ljubavnica, a Kubanci o tome svemu nisu imali pojma. Decenijama je javnost znala samo male djeliće iz njegovog privatnog života, a, zvuči nevjerojatno, čini se da godinama nisu znali ni za postojanje Dalije, žene s kojom je dijelo život od 1961. godine.

Najstarije Kastrovo dijete, barem službeno, je Fidelito ili Fidel Jr. Naime, riječ službeno je tu jer je Kastro imao i nezakonitog, šest mjeseci ranije rođenog sina koji je bio plod trodnevne afere.

Fidelito je rođen 1949. godine za vrijeme braka s Mirtom koju je oženio godinu dana ranije dok je bila studentica prava. Brzo nakon medenog mjeseca u Njujorku Fidel je izgubio interes za elegantnom Mirom od koje se razveo 1955. godine. Međutim, dobio je starateljstvo nad njihovim sinom. U početku je 'mali Fidel' nazivan potencijalnim nasljednikom, a s ocem se pojavljivao u medijima. Posebno zapažen bio je njihov zajednički nastup 1959. godine koji je prenosio CBS, a u sklopu kojeg su se Fidel i dječačić pojavili u pidžamama. Fidel je u tom pomalo smiješnom okruženju u 10 minuta pokušao uvjeriti američke gledaoce da nije opasni komunist nego dobar porodični čovjek, kao i svaki drugi Amerikanac. Pod pseudonimom Hoese Raul, Fidelito je u SSSR-u studirao nuklearnu fiziku, oženio Ruskinju, a onda 1980. godine imenovan voditeljem kubanske Komisije za atomsku energiju iz koje je otpušten 1992. godine. Fidelova veza s prvom suprugom nikad nije bila strastvena kao s Natalijom Revuelte s kojom je Mirtu varao. Natalia je takođe bila udata, a Fidela je prvo obilazila kao prijateljica, tek onda kao ljubavnica. 1956. godine rodila je Alinu, Fidelovu jedinu kćer - dijete koje mu se jedino usudilo suprotstaviti. Kako je opisala u svojoj autobiografiji, kada je imala 14 godina, objavila je svoju namjeru da napusti Kubu. U to vrijeme Fidel nije obraćao previše pažnje, ali Alina je i kad je odrasla ostala istrajna u toj ideji. Godine 1980. postala je model i jednog dana osvanula u časopisu "Cuba" odjevena u bikini. Kada je to vidio, Fidel je tražio da se odmah pozove. Ona je kasnije ušetala u njegov ured ni najmanje preplašena. Vika je odzvanjala po cijeloj sobi, zidovi su se tresli od dernjave.

"Svi znaju da si moja kćerka. Pozirati tako u bikiniju je nepristojno", derao se Castro.

"Oh, sada si zainteresovan za to što radim", odgovorila je Alina vrišteći.

Godine su prolazile, a onda je 1993. Fidel preko tajnih službi doznao da Alina planira pobjeći s Kube. Pozvao je šefa svoje pratnje i upozorio ga da Alina nikako ne smije napustiti zemlju. No, dva mjeseca kasnije uspjela je pobjeći s perikom na glavi i opremljena lažnim španskim pasošem uz pomoć mreže međunarodnih pomagača.

Bivši tjelohranitelj, autor knjige, kaže da su rijetke bile prilike u kojima je Fidel dopuštao da njegov bijes eksplodira. U 17 godina on je to vidio samo dva puta - kada je Alina pobjegla poludio od bijesa.

"Želim odgovorne. Zahtijevam izvještaj. Želim znati kako se sve to moglo dogoditi", vikao je.

Huan je Alinu vidio 15 godina kasnije, u Majamiju. Živi skromno i nakon bijega nikad više nije nogom kročila na Kubu.

Nakon Mirte i Natalie pojavila se Dalia Soto del Valle, najvažnija, ali i najmanje poznata Fidelova žena. Upoznali su se 1961. godine na jednom javnom događanju u pokrajini Villa Clara. Fidelu je odmah za oko zapela plavooka plavuša. Nakon tri susreta i naravno uobičajenih provjera, Fidel joj je predložio da se preseli u Havanu, a onda je vrlo diskretno smjestio u kuću na periferiji glavnog grada. Zajedno su dobili pet sinova, a svi su nosili ime koje počinje sa slovom A - Alexis, Alex, Alejandro, Antonio, Angelito. Prva tri imena varijacije su imena Alexander, preudonima koji je Fidel usvojio dok je bio gerilac, a u čast Aleksandru Velikom kojem se divio. Pet dječaka odraslo je daleko od sjedišta vlasti, drugih Kunabaca, pa čak i od svojih rođaka. Većina ih i danas živi na ogromnom porodičnom imanju u uslovima koji su daleko od revolucionarne štednje koju zagovara njihov otac.

Avaz.ba

Portal Analitika